1988

Noyan, Semiha

Günümüzde çizgili kasta enine çizgilenmeyi göstermek için kullanılan bazı temel boyama yöntemleri vardır ve istenilen amaç doğrultusunda iyi sonuç vermektedirler. Ancak bu yöntemlerin herbiri kullanışlılık açısından birtakım dezavantajlara da sahiptir. Biz bu dezavantajları en aza indirecek ve günümüz araştırıcılarının istediği özelliklere sahip bir boyama yöntemi geliştirmeyi amaçladık. Bu nedenle nötral formalinde fikse ettiğimiz dokulardan aldığımız kesitleri, klasik bir boyamayı modifiye ederek geliştirdiğimiz yöntem ile birlikte yedi farklı teknikle boyadık. Böylece gerek bu yöntemlerin ve gerekse kendi yöntemimizin avantaj ve dezavantajlarını kıyaslama olanağı bulduk. Sonuç olarak süre solüsyon sayısı ve maliyet açısından daha ekonomik olmasının yanı sıra başka birtakım özelliklere de sahip olan ve kasta enine çizgilenmeyi ışık mikroskobik düzeyde oldukça iyi gösteren bir boyama yöntemi geliştirdiğimiz kanısındayız.

Kaslar, Mikroskopi, Muscles, Microscopy

Noyan, S. (1988). İskelet kasında enine çizgilenmenin farklı bir boyama yöntemi ile ışık mikroskobik olarak gösterilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.