1976

Cordan, Jale
Lülenci, Cemal

Bursa Üniversitesi

Mitral'e uygulanmış yapay kapaklarda erken ve geç mortalite oranları genellikle %7-9 ile %21,3 arasındadır. Biolojik greflerde ise bu oranlar %14,6- 13,6' dır. Aortadaki oranlar yapay kapaklar için genellikle %3-5 (Sovyetler Birliğinde %12,7) ve operasyondan 5 yıl sonra her yıl için %5 civarındadır. Aortaya uygulanmış biyolojik greflerde ise erken ve geç mortalite oranları, %4 - %4 tür. Kapak değişimi (Replacement ) sonrası önemli komplikasyonlar ise: Şiddetli kalıcı veya tekrarlaycı kalp yetmezliği, tromboembolizm, hernaliz ve mekanik fonksiyon bozuklukları ile özellikle biyolojik greflerin dejenrasyon ve infeksiyonlarıdır.
In the artificial valves on mitral position, the early mortality rate is generally between 7- 9 % and late mortality rate is 21, 3 %. Those rates in biologic graft are 14,6% and 13. 6 %. The sume rates in artifical valves on aortic position are generally between 3-5 % (in Soviet Union 12.7%) and 5% for every year after 5 year after operation. On biologic grafts of aorta, those rates are nearly 4% and 4%. The complications consist of Severe persistant or recurrent heart failure, tromboembolism, hemolysis and mechanical dysfunction for artifical valves and degeneration and infection for biologic grafts.

Kalp kapağı, Valve replacement, Komplikasyon, Mortalite, Complications, Mortality, Cardiac valve

Özenci, M. vd. (1976). "Kalp kapağı değişiminden (valve replacement) sonra görülen erken ve geç komplikasyonlar ile mortalite oranları". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 3(1-2), 75-83.