2017-07-31

Küçükkülahlı, Sibel

Demokrat Parti’nin 1950 yılında iktidara gelmesi Türkiye açısından önemli dönüm noktalarından biri olur. Ekonomik ve siyasal anlamda liberalizmi savunan DP’nin devletçilik yerine özel sektörü desteklemesi, ithalat serbestisi, tarımda makineleşme, hızlı kentleşme gibi olgularla birlikte, toplum bünyesinde de büyük bir dönüşüme sebep olur. Ekonomik yaşamdaki dönüşümler gündelik hayatı da dönüştürür. Gündelik yaşamın dönüşümü ise toplumun dönüşümünü de içermektedir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki bolluk döneminde dünyada yaşanan tüketim çılgınlığı Türkiye’ye de yansır. Yeni tüketim biçimleri, tüketimin niceliksel ve niteliksel değişimini de beraberinde getirir. Savaş sonrası dönemde Amerikan yaşam tarzına duyulan hayranlık artar. Bu çalışmanın amacı Demokrat Parti’nin iktidar yıllarında yaşanan ekonomik dönüşümlerin, gündelik yaşam pratiklerindeki sonuçlarını, “modern hayatın” izlerini okumaktır.
The Democratic Party’s coming of power in 1950 was one of the important turning points for Turkey. Supporting the private sector instead of statism, liberalization of imports, mechanization in agriculture and rapid urbanization has caused a great transformation in the society as well. Transformations in economic life also transform everyday life. The transformation of everyday life also includes the transformation of society. In the era of abundance after The World War II, the consumption madness of the world was also reflected in Turkey. The new modes of consumption also brought about quantitative and qualitative changes in consumption. In the postwar period, the admiration for American lifestyle increased. The aim of this work is to read the Democratic Party’s economic transformations in the years of power, its consequences in everyday life practices, the traces of “modern life”.

Gündelik hayat, Demokrat Parti, Lüks tüketim, Amerikan hayat tarzı, Modernleşme, Everyday life, Democratic Party, Luxury consumption, American lifestyle, Modernization

Küçükkülahlı, S. (2017). “İktisadi gelişmenin gündelik hayata etkileri: Demokrat Parti dönemi İstanbul örneği”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(33), 519-554.