Gazlı parçacık detektörlerinin çalışma verimi ve kararlılığının incelenmesi

2018-10-08

Bursa Uludağ Üniversitesi

Gaz kazancı, detektörden elde edilen sinyalin kalitesini belirleyen en önemli sayısal niceliklerden biridir. Sinyal oluşumu sırasında ortaya çıkan uyarılmış atomlar, Penning transferleri ve geri-besleme süreçleriyle kazançta kayda değer artışlara olanak sağlarlar. Bu süreçlerin mekanizmasını incelemek için literatürdeki argon-izobütan gaz karışımlarında ölçülen kazanç verilerinin benzetişimi yapıldı.
Gas gain is one of the most important numerical quantities, which determines the quality of the signal obtained from a detector. The excited atoms, created during the signal generation, may cause dramatic increases on the gas gain via Penning transfers and feedback processes. The mechanisms of these processes have been investigated by the simulations of the experimental gain data measured in argon-isobutane gas mixtures given in literature.

Parçacık detektörü, Gaz kazancı, Penning enerji transferi, Particle detector, Gas gain, Penning energy transfer

Şahin, Ö. (2018). "Gazlı parçacık detektörlerinin çalışma verimi ve kararlılığının incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(3), 49-60.