1987

Girgin, İrfan
Bolu, Ayşegül

Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Tarımsal Mekanizasyon Araştırma Grubu tarafından 1983 yılından bu yana yürütülmekte olan çalışmalarla tarımsal mekanizasyon veri tabanı oluşturularak geliştirilmesi sürdürülmektedir. Bu çalışmada veri tabanının kullanılması ile Eskişehir Yöresinde kuru koşullarda buğday üretimi için gerekli tarımsal mekanizasyon araçlarının iş başarısı değerleri, parsel alanı ve parsel en-boy oranlan değiştirirerek bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar Mahmudiye Anadolu Tarım işletmesi arazisinde standart parsel değerleriyle karşılaştırılarak sonuçların pratiğe uyum kontrolları yapılmıştır. Dikkate alınan tarım tekniği aç ısından, Standart parsel için toplam 8. 78 h/ha makina işgücü gerektiği ve bu arada 47.23 L/ha yakıt harcandığı saptanmıştır.
A database has been deueloped by Köy Hizmetleri Agricultural Mechanization Group since 1983. By using this database, the effectiue capacities of agricultural mechanization equipment was determined by transforming the plot length-width ratioa and plot areas. The results thus obtained waa compared with standart plota of Mahmudiye Anadolu Tarım İşletmesi to check the compatibility with accepted practicea. With the accepted agricultural technique 8. 78 machine hour/ha and 47.23 L/ha fuel consumption was determined for standart plot.

Tarımsal mekanizasyon, Parsel özelliklerine, Agricultural machinery, Köy hizmetleri

Bölükoğlu, H. vd. (1987). "Tarımsal mekanizasyon veri tabanı yardımıyla parsel özelliklerine bağlı makina iş başarılarındaki değişimin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 165-174.