Hay yield and leafiness components in smooth bromecrass (Bromus inermis Leyss.)

1983

Tekeli, A. Servet

Hay yield and leafiness components of spaced plants were evaluated for six cultivars of smooth bromegrass. All morphological traits showed significant correlations with hay yield. However path analysis showed that hay yield was a direct function of tillers/plant and plant height. Plant height was also negatively associated with leafiness. It was concluded that selection based on tillersip/ant may improve hay yield without adverse affect on leafiness. It appeared that plant height was one of the most distinguishing characters of smooth bromegrass cultivars.
Bu çalışmada altı kılçıksız brom çeşitinin ot verimi ve yapralılık oranı komponentleri incelenmiştir. Değerlendirilen bütün morfolojik özellikler ile ot verimi arasında olumlu ve önemli ilişkiler bulunmasına karşılık path analizlerinde ot verimini sadece bitkideki kardeş sayısı ile bitki boyunun doğrudan etkiledikleri saptanmıştır. Bitki boyunun aynı zamanda yapraklılık ile olumsuz yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Araştırmalar sonunda bitkideki kardeş sayısı yönünde yapılacak seçmeler ile yapraklılık oranını olumsuz yönde etkilemeden ot veriminin artırılabileceği sonucuna varılmıştır. Kılçıksız brom çeşitlerinin değerlendirilmesinde bitki boyunun en önemli karakterlerinden birisi olduğu anlaşılmıştır.

Smooth bromegrass (Bromus inermis Leyss.), Hay yield, Leafiness, Morphological traits, Kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss.), Ot verimi, Yapraklılık, Morfolojik özellikler

Açıkgöz, E. ve Tekeli, A. Servet (1983). “Hay yield and leafiness components in smooth bromecrass (Bromus inermis Leyss.)”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 43-48.