2011-12-23

Bu çalışmada, ısıtma sürecinde geçici rejimde farklı ışınım modelleri kullanılarak üç boyutlu otomobil kabini modeline ait ısı transfer karakteristiklerinin karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalarda, insan vücudunun kabin iç ortamı ile ısıl etkileşimlerini tahmin edebilmek amacıyla otomobil kabinine gerçek vücut ölçüleri ve şekline sahip üç boyutlu sanal insan modeli ilave edilmiştir. Kabin yüzeyleri ve insan vücudu arasında gerçekleşen ışınım ile ısı transferi hesaplamaları için iki farklı ışınım modeli kullanılmıştır. Bu modeller ayrık ordinat(DO) ve görüş faktörlerini hesaplanmasını içeren S2S ışınım modelleridir. Çözümlemeler sonucunda her iki ışınım modelinin de otomobil kabininde insan vücudu ısıl karakteristiklerinin hesaplamaları için kullanılabileceği ancak hesaplama zamanları açısından farklılıklar gösterdiği sonucuna varılmıştır. Sayısal çözümlemeler sonucunda elde edilen veriler, sayısal çözümlemelerle eş zamanlı yürütülen deneysel çalışmalardan elde edilen verilerle uyum içerisindedir.
In this study, comparisons of the heat transfer characteristics in an automobile cabin with different radiation models were performed during transient heating period. In numerical simulations, a virtual manikin with real dimensions and physiological shape was added to the model of the automobile cabin to predict the heat interactions between human body and cabin interior surfaces. Radiation heat transfer characteristics among the interior surfaces of the cabin were computed by using two different radiation models. These models are called DO (Discrete ordinate) radiation model and S2S (Surface-to-surface) radiation model. As a result of these computations, we conclude that both Discrete and Surface-to-surface models can be used for calculation of the heat transfer characteristics of the human body in the automobile cabin but these models show difference in terms of computing times. Numerical results were compared to the experimental data and the results of the numerical calculations were in good agreement with the experimental data.

Otomobil kabini, Isıl karakteristikler, Işınım modelleri, HAD, Automobile cabin, Heat transfer characteristics, Radiation models, CFD

Sevilgen, G. ve Kılıç, M. (2011). "Otomobil kabininde ısıtma sürecinde ısı transfer karakteristiklerinin farklı ışınım modelleri kullanılarak sayısal olarak karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(1), 163-179.