İnsan hakları düşüncesinin ışığında insan hakları belgeleri

Yükleniyor...
Küçük Resim

2003

Kurum Yazarları

Kuçuradi, İoanna

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Yüzyılımızın belki de en önemli başarısı, insan hakları düşüncesini ön plana getirmesi olacak. Ve belki de Yirminci Yüzyıl insanlığının en anlamlı çabası, "evrensel" geçerliliği olması beklenen bu tür hakları, Birleşmiş Milletler aracılığıyla bildirgeler, sözleşmeler ve bu gibi belgelerle saptamaya çalışması olacak. Bu değerli normatif belgelerin, insan haklarının birçok ülkede ve dünya düzeyinde korunmasına ne kadar az etkisi olduğuna ilişkin örnekler vermem gerekmiyor burada. Televizyonda her gün seyrettiğimiz haberler böyle örneklerle dolu. Bu konudaki eksikliklerimiz, yetersizliklerimiz acaba nelerdir?

Açıklama

Bu yazı, 'Human Rights Instruments Questioned in the Light of Idea of Human Rights' başlığıyla 'The Idea and Documents of Human Rights'(Ankara, 1995) adlı kitapta yayınlanmıştır.

Anahtar kelimeler

İnsan hakları, Düşünce ışığı, Evrensel, Normatif, Yüzyılımızın, İki yüzlü tutum

Alıntı

Kuçuradi, İ. (2003). ''İnsan hakları düşüncesinin ışığında insan hakları belgeleri ''. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 2, 6-11.

Koleksiyonlar