Hazırlık zamanlarının öğrenme etkili olduğu çizelgeleme problemleri

Eren, Taner
Güner, Ertan

Çizelgeleme problemleri ile ilgili yapılan çalışmalarda genellikle işlerin hazırlık zamanları ya ihmal edilmiş ya da işlem zamanına dahil edilerek çözüm yaklaşımları geliştirilmiştir. Ancak bazı üretim sistemlerinde, hazırlık zamanları ihmal edilmeyecek kadar önemli olabileceğinden işlem zamanlarını hazırlık zamanlarından ayrı düşünmek gerekebilir. Üretim sistemlerinde işler genellikle otomatik makine işlemlerine göre yapıldığı için işlem zamanları işlem sırasına göre bir değişiklik göstermemektedir. Fakat hazırlık zamanları dikkate alındığında insan faktörü devreye girdiği için hazırlık işlemlerinin sık sık tekrarlanmasıyla hazırlık zamanlarında gittikçe bir azalma olmaktadır. Bu olgu çizelgeleme literatüründe öğrenme etkisi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada tek makineli çizelgeleme problemleri için hazırlık zamanlarının öğrenme etkili olması durumunda elde edilen temel sonuçlar tartışılmıştır.
In scheduling studies, solution approaches have been generally developed by neglecting setup times or including them into processing times. However, in some production systems, setup times can be very important to be neglected. Hence, we should consider setup times independently from processing times. Since, jobs are usually processed using automated machines in production systems; processing times do not differ according to process sequence. But, when setup times need to be considered, human factor becomes influential, and in this situation, setup times decrease by repeating the setup process. This fact is defined as learning effect in scheduling literature. This study discusses the results obtained for single-machine n-jobs scheduling problems with sequence dependent setup times under learning effect.

Tek makineli çizelgeleme problemi, Hazırlık zamanı, Performans ölçütleri, Öğrenme etkisi, Single machine scheduling problem, Setup times, Performance measures, Learning effect

Eren, T. ve Güner, E. (2007). "Hazırlık zamanlarının öğrenme etkili olduğu çizelgeleme problemleri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(1), 1-7.