Kronik stabil anginalı olgularda isosorbid-5-mononitratın sistolik zaman intervallerine etkisinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Aksın, Sedat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamız kronik stabil anginalı olguların tedaviden önce ve sonra sol ventrikül performansını sistolik zaman intervallerl ile araştırmak amacı İle yapılmıştır. Araştırma Uludağ Üniversitesi Tıp FakülteBİ İç Hastalıkları Kliniği Kardioloji seksiyonunca ayaktan izlenen 32 kronik stabil anginalı olgu üzerinde yapılmıştır. Sistolik zaman intervallerinin kansız (noninvaziv) bir yöntem olup, hasta başında uygulanabilmeleri, ucuz ve riziko taşımamaları fazla personel ve alet gerektirmeyip, miyokard performansını göstermede değerli tanı yöntemlerin den biri olduğu gösterilmiştir. Kronik stabil anginalı, EKG ' sinde miyokard infarktüsü olmayan 9 olgu ve EKG'sinde tek damar tutulumu olan miyokard infarktüslü 16 olguda isosarbid-5-mononitrat 'ın 3x20 mg/gün dozunda 14 günlük tedavisi ile, bozulan sol ventrikül performansının PEP,SVEZ, PEP/SVEZ parametrelerinde görülen olumlu değişmelerle, (p < 0.001, p< 0.005, p<0.01, p<0.01 ) istatistiksel açıdan çok anlamlı alarak düzeldiği gözlenmiştir. EKG'sinde 2 damar tutulumu olan miyokard infarktüslü 7 olguda ise PEP, SVEZ PEP/SVEZ parametrelerinde saptadığımız olumlu değişmeler, (p < 0.005, p<0.01, p<0.02) istatistiksel açıdan düşük derecede anlamlı bulunmuş ve bu olgularda tedavinin gereksiz almadığı kanısını vermiştir. Böylece kronik stabil anginalı olgularımızda tedavinin 7. ve 14. gününde sistalik zaman intervalleri, prognozu göstermede değerli bulunmuş olup, sonuçların daha uzun süreli ve geniş bir çalışma ile güvenirlik sınırlarının artırılması gereğine varılmıştır.

Description

Keywords

Kronik hastalık, Miyokard enfarktüsü, Nitratlar, Ventriküler fonksiyon-sol, Chronic disease, Myocardial infarction, Nitrates, Ventricular function-left

Citation

Aksın, S. (1989). Bazı melez bezelye çeşitlerinin konserve üretimine uygunluklarının saptanması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.