İki faktör kuramı ve orta büyüklükte bir işletmede araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Oral, Tarık A.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnsanın örgütlerde büyük bir önemi vardır. bir örgütün çalışanı işlerini sürdürebilmesi başarıya ulaşabilmesi örgütteki çalışmalara bağlıdır. Bireylerin mutlaka bazı gereksinimleri olmadıkta yönetimi bireyin bu gerek simlerini doğru tespit etmeli ve tespit ettiği gereksinimleri sağlayarak onun verimliliğini istenilen yönde arttırmaktadır. yani diğer bir değişle onu motive etmelidir. Yaptığım bu çalışmada, motivasyon konusunda bir takım araştırmalar yapmış, ve yaptığı araştırmalarda yola çıkarak ileri sürdüğü iki faktör kuramı ile dikkatleri çekmiş Herzberg'in ilgili teori ele alınmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. A bölümünde, Motivasyon'a panel anlamında kısa bir şekilde değinilmiştir. B bölümünde, Herzberg ve arkadaşları Mausner ve Synderman'ın koruyucu faktörler içerisinde gösterdikleri ekonomik etkenler üzerinde durulmuştur. C bölümünde yapılan araştırma hakkında bilgi verilmiş, derneklerin öncelikleri konusunda açıklamalar getirilmiştir. D bölümünde ise araştırmanın değerlerini konu almaktadır. Değerlendirme sonunda, "Çift faktör kuramı" nın Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde işlerliği yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır.

Description

Keywords

KOBİ, Small and Medium Sized Firms, Motivasyon, Motivation, Personel yönetimi, Personnel management, Yönetim, Management, İki faktör teorisi, Two factor theory

Citation

Oral, T. A. (1991). İki faktör kuramı ve orta büyüklükte bir işletmede araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.