1990 sonrası dönemde Arnavutluk'ta dini hayat

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-03-22

Authors

Hoxha, İslam

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arnavutluk halkı Müslüman ve Hristiyan olmak üzere iki İbrahimi dine mensuptur. Müslümanlar nüfusun coğunluğunu oluşturuyor ve ülkenin herbölgesinde yaşamaktadırlar.Müslümanlar kendi kimliklerini, inançlarını, örf ve adetlerini korumayı başarabilmiş ve yeni nesillere aktarabilmiştir. Komunizm döneminin de bıraktığı önemli etkiler varlığını halen değişik formlarda sergilendiği görülmektedir.Hristiyanlar da geçmişlerine , din ve geleneklerine yeniden sahiplenip yaşamaya başlamışlardır.Buna rağmen her iki kesimin dini ritüellerine katılma oranı düşük olmakla beraber , kendi yaşam tarzlarından memnun oldukları görülüyor. Her iki dine mensup olan insanlar birbirine saygılı , müsamahalı , hoşgörülü ve otak bir kültürde barış içinde yaşamaya çalışmaktalar.Devlet de bu barış ortamının bozulmaması için çaba gösterdiği görülüyor.
The people of Albania believe in two Abrahamic faith, Islam and Christianity. The majority of Albanian nation consists of Muslims and they live in all parts of the country. Muslims maintained their religious identity, faith, cultural life and customs. However remainings and cultural affects of communism exist under different forms. Christian Albanians also have returned to their religious and cultural life.Muslim and Christian Albenians, although both sides do not frequent religious rituels much, seem happy with their way of life. Both Muslims and Christians respect each others culture and try to live together in harmony. Albanian state and government seem to maintain this harmonical and peacefull structure.

Description

Keywords

Arnavutluk, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Dini hayat, Dini yapı, Dini ritüeller, Hoşgörü, Albania, Religion, Muslim, Christian, Culture

Citation

Hoxha, İ. (2010). 1990 sonrası dönemde Arnavutluk'ta dini hayat. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.