Pürülan, tüberküloz ve viral menejitlerde beyin omurilik sıvısında adenozin, deaminaz ve sölübl interlökin-2 reseptör düzeylerinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996

Authors

Karadenizli, Aynur Y.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tıp dünyasında tüm teknolojik ilerlemelere rağmen menenjitlerin ayırıcı tanısı hala büyük bir problemdir.özellikle beyin omurilik sıvısında (BOS) düşük sayıda hücresi olan pürülan menenjit (PM), başlangıç dönemindeki viral menenjit (VM) ile 1 tüberküloz menenjit (TBM) sıklıkla karışmaktadır.Çalışmamızda t beyin omurilik sıvısında adenosin deaminaz (ADA) aktivitesi ile solübl interlökin-2 reseptör (sIL-2R) düzeylerini ölçtük.ADA enzimi pürin katabolizmasında rolü olan bir enzimdir.T lenfositlerde saptanmıştır.sIL-2R T ve B hücre aktivasyonu sonucunda oluşan ve patogenezinde hücresel immünitenin rol oynadığı birçok hastalıkta artan bir moleküldür. Menenjit olgularında her iki testin, TBM'in VM'ten ayırd edilmesinde çok yararlı olduklarını saptadık. Bazı olgularda PM ile TBM' deki BOS değerlerinin üst üste çakışması nedeniyle bu iki menenjitin ayırd edilmesinde ek parametrelerin de dikkate alınarak değerlendirme yapılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Description

Keywords

Adenozin deaminaz, Adenosine deaminase, Menenjitler, Meningitis, Serebrospinal sıvı, Cerebrospinal fluid, Interleukin 2

Citation

Karadenizli, A. Y. (1996). Pürülan, tüberküloz ve viral menejitlerde beyin omurilik sıvısında adenozin, deaminaz ve sölübl interlökin-2 reseptör düzeylerinin araştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.