Kronik bronşitli, anfizemli hastalarla sigara içen ve içmeyen sağlıklı kişilerde serum alfa1-antitripsin düzeylerinin karşılaştırmalı çalışması

Thumbnail Image

Date

1989

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamızda kronik bronşit ve amfizem tanısı konmuş 65 olgu ve sigara içen ve içmeyen sağlıklı 47 kişinin alfa1-antitripsin düzeyleri ölçülerek karşılaştırmalı çalışması yapıldı ve olguların solunum fonksiyon testleri yapılarak sigaranın kronik bronşit ve amfizem etyopatogenezindeki rolü araştırıldı. Kronik bronşitli ve amfizemli olgular arasında alfa1 -antitripsinin düşük seviyesi açısından kontrol grubuna oranla anlamlı bir artış bulunamadı. Ancak sigara içen olguların FEV1 değerlerinin, sigara içmeyenlere oranla anlamlı derecede düşük olduğu ve FEV1 değerlerinin sigara içme süresi ile ters orantılı olarak azaldığı saptandı.

Description

Keywords

Amfizem, Bronşit, Sigara içme, Emphysema, Bronchitis, Smoking

Citation

Yüksel, N. E. G. (1989). Kronik bronşitli, anfizemli hastalarla sigara içen ve içmeyen sağlıklı kişilerde serum alfa1-antitripsin düzeylerinin karşılaştırmalı çalışması . Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.