Madde bağımlısı çocuk resimleri ile ilköğretim ikinci kademe çocuk resimlerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Erkul, M. Ergüven

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Baş döndürücü bir hızla gelişen ve ilerleyen iletişim ve teknoloji çağı, beraberinde birçok problemi de birlikte getirmekte bu da toplumları rahatsız etmektedir. Toplumları en çok rahatsız eden problemlerin başında insan neslinin devamını sağlayacak olan çocukların, ruh sağlığının tehdit altında olması gelmektedir. Günümüzde sıkça duyulmakta olan "sokak çocukları" ya da "madde bağımlısı çocuk" kavranılan çığ gibi büyüyerek tehlikeli boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. Henüz bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişimini tamamlayamamış çocuklar bir şekilde kendi iç dünyalarını anlatmanın ya da rahatlamanın bir yolunu bulmakta, belki de ebeveynin dikkatini çekmeye çalışmaktadır. Çocukların kendilerini nahif bir şekilde ifade edebildikleri en rahat yollardan biri, belki de teki "resim"dir. Bu çalışmada, madde kullanan çocukların yaptığı resimlerden yola çıkılarak, onları bu hallere getiren psikolojik etkilerin başladığı ya da temellendiği çağı bulmaya çalışıp, çizgisel gelişiminin hangi aşamada tıkandığının tespitine farklı bir yaklaşım getirme amaç edinilmiştir. Bu amaçla madde bağımlısı çocukların tedavi edildiği ÇETEM - Ankara (Çocuk Eğitim Tedavi Merkezi ) 'da tedavi görmüş çocukların resimleri ile bu çocukların yaş grubundaki, Bursa ili merkezinden rasgele seçilen ilköğretim ikinci kademe okul öğrencilerinin resimleri incelenmiştir. Madde bağımlısı çocuk resimleri ile ilköğretim ikinci kademe çocuk resimleri renk, çizgi, teknik, konu ve kullanılan malzeme bakımından detaylı analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Konu madde bağımlılığı ve çocuğun çizgisel gelişimi gibi teorik bilgilerle de desteklenmiştir. Sonuç olarak; çocukların resimlerini analiz ederek, iç dünyaları hakkında çok önemli bilgiler elde edilebileceği görülmüştür.
The very fast and surprisingly developing technology and communication age brings with itself a lot of problems which disturbs the population. The most disturbing problem for the population is that the psychological health of the children, who will provide the continuation of the human race is under threat. The very hard concept "street children" or "substance dependent child" is growing day by day to a very dangerous degree. The child, who has not completed his psychological, mental and physical development someone finds a way to relax and express his feeling, and take the attention of the parents. The most comfortable and emaciated way to express himself is drawing. In this study, it is aimed to find out the problems of children by the help of drawing who are in the Education Programme of National Education Ministry of Turkish Republic. In this study, starting with the paintings drawn by the children who are substance dependant, we aim at finding out at which point their development stops by trying to find the period when the psychological effect starts and makes them substance dependant. For this, the drawings of the children who are under treatment at the Child Education and Treatment Centre in Ankara and used to be substance dependents, and drawings of children who are primary level students in Bursa are investigated. The drawings of the substance dependent children and primary level students are analysed according to colour, line, technique and subject applyingly. The subject is supported by theorical items about the substance dependence and development of child. In the conclusion is, it is seen that by analysing the drawings of the children we can learn a lot about their inner world.

Description

Keywords

Madde bağımlılığı, Resimler, Çocuk resimleri, Çocuklar, İlköğretim öğrencileri, Drug addiction, Pictures, Children's paintings, Children, Primary education students

Citation

Erkul, M. E. (2003). Madde bağımlısı çocuk resimleri ile ilköğretim ikinci kademe çocuk resimlerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.