İçme sularına %10 ve %20'lik etil alkol karıştırılan farelerin karaciğer, akciğer, dalak, böbrek ve kalplerinde meydana gelen histopatolojik değişikliklerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1988

Authors

Yerci, Ömer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Fareler üzerinde yapıları bu deneysel çalışma, alkolün karaciğer, akciğer, dalak, böbrek ve kalp üzerinde oluşturduğu histopatolojik bulguları araştırmak amacı ile yapılmıştır. Deney sırasında Mus Musculus Swiss Albino F:37 farelerinden seksen adet deney, on adet kontrol olmak üzere toplam doksan adet kullanılmış ve deney grubundaki farelere % 10 ve % 20'lik alkol içme sularına karıştırılarak verilmiştir. Çalışmada farelerin üç ve dördüncü aylarda otopsileri yapılarak karaciğer, akciğer, böbrek ve kalp histopatolojik olarak incelenmiştir. Deney grubu farelerin karaciğerlerinde; bulanık şişmeden tek hücre nekrozuna kadar varan parankimatoz değişiklikler, zonal nekroz, alkolik hepatitis, akclğerlerinde ;Pnömoni, kronik bronşitis, bronşektazi, adeno karsinoma, dalaklarında; köpük hlstiosit inf iltrasyonu ile sinüzoidler ve damar duvarlarında homojen eozinofilik materyal birikimi, böbreklerde; pyelonef ritis ve retansiyon kistleri, kalp'de myokartta dejeneratif değişiklikler tesbit edilmiştir. Çalışma sonucunda alkolün, hücreler üzerine direk toksik etki veya lipid, protein ve karbonhidrat metabolizmalarını bozarak vücut direncini azalttığı, enfeksiyonları kolaylaştırdığı beslenme bozukluğuna sebeb olduğu ve bu zararlı etkilerin kullanılan alkol konsantrasyonu ile alım süresine bağlı olarak arttığı sonucuna varılmıştır.

Description

Keywords

Alkol içme, Etanol, Alcohol drinking, Ethanol

Citation

Yerci, Ö. (1988). İçme sularına %10 ve %20'lik etil alkol karıştırılan farelerin karaciğer, akciğer, dalak, böbrek ve kalplerinde meydana gelen histopatolojik değişikliklerin incelenmesi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.