Pamuk, poliamid ve poliester esaslı tekstil materyallerinde antimikrobiyel bitim uygulamaları üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007-01-25

Authors

Orhan, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde antibakteriyel amaçlı uygulanan kimyasal ürünler kullanıldığında pamuk, poliamid, poliester ve mikro poliester kumaşların performans ve antibakteriyel özelliklerinde meydana gelen değişimler araştırılmış ve farklı aplikasyon tekniklerinin kullanılmasının işlem üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla kumaşlar, konvansiyonel emdirme kurutma-fikse tekniği yardımıyla antibakteriyel kimyasallar, antibiyotik (amoksina), zeytin yaprağı ekstraktı (oleuropein) ve çapraz bağlayıcı kimyasal maddeler ile isleme sokulmuştur. Ayni zamanda plazma ve elektrospin teknikleri uygulanarak elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Kimyasal maddelerin yapılarını araştırmak için FTIR-ATR analizleri kullanılmış ve işlem görmüş kumaş yüzeylerinin SEM resimleri değerlendirmeler için incelenmiştir. Son olarak, tüm kumaşların mukavemet, renk değişimi ve antibakteriyel özellikleri ölçülerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, ikinci bölümde ise tekstillere yönelik antibakteriyel uygulamalar ile ilgili teorik ve deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, deneysel çalışmada kullanılan kumaşlar, antibakteriyel kimyasallar ve çapraz bağlayıcı kimyasal maddeler, cihazlar, test organizmaları, yöntemler, kimyasal analizler ve aplikasyon teknikleri verilmiştir. Dördüncü bölümde deneysel çalışmaların sonuçları verilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Çalısma sonuçları, antibakteriyel uygulamaların kumaşların antibakteriyel etkinlik ve kalıcılık özellikleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Özellikle çapraz bağlayıcı kimyasal maddeler ile işlem ve plazma tekniklerinin kullanımı, antibakteriyel bitim işleminin kullanımında çeşitli kazanımlar sunmaktadır.
This study investigates the changes in performance and antibacterial properties of the cotton, polyamide, polyester, and micro polyester fabrics when treated with chemicals applied for antibacterial activity in the textile industry and evaluates the effects of different application techniques. For this purpose, the fabrics are treated with antibacterial chemicals, antibiotic, olive leaf extract (Oleuropein), and crosslinking chemicals through conventional pad-dry-cure application technique. Besides, the results obtained when applying the electrospin and plasma techniques are determined. The analysis of FTIR-ATR is used to investigate the chemical structures and the SEM photos from treated fabric surface are also considered for evaluations. Finally, the various performance properties of treated fabrics such as strength, color change and antibacterial properties are measured with relevant methods and comparisons are done. The first section gives the purpose of the study. The theoretical and experimental studies on antibacterial applications in textiles are given in the second chapter. The third chapter gives materials, antibacterial and crosslinking chemicals, measuring devices, test microorganisms, methods, chemical analyzes, application techniques used in the experimental study. The results and comments are given in the fourth section. The results of the study show that antibacterial applications are effective on the antibacterial efficiency and durability of fabrics. Crosslinking chemicals and plasma applications give some advances in antibacterial applications.

Description

Keywords

Antibakteriyel kimyasallar, Çapraz bağlanma, Elektrospin, Plazma, Antibakteriyel değerlendirme, İşlem kalıcılığı, Antibacterial chemicals, Crosslinking, Electrospin, Plasma, Antibacterial evaluation, Durability of treatment

Citation

Orhan, M. (2007). Pamuk, poliamid ve poliester esaslı tekstil materyallerinde antimikrobiyel bitim uygulamaları üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.