Obsesif kompulsif bozukluğun Uludağ Üniversitesi öğrencileri arasında görülme sıklığı ve bu kişilerde benlik imajı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Erdoğan, Ayşegül Sabunci

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Araştırmanın genel amacı ülkemizde Obsesif Kompulsif bozukluğun üniversiteye yeni başlayan öğrenciler arasıda görülme sıklığını araştırmak, risk grubu olarak tesbit edilen öğrencilerin kişilik özellikleri, sosyoekonomik durumları, aile yapıları hakkında genel bilgiler vermektir. Çalışma, sosyoekonomik açıdan eşleştirilmiş özelliklere sahip kontrol grubu ile arasında farklılık olup olmadığını görmek üzere düşünülmüş ve planlanmıştır. Çalışmayla ilgili kavramlar ve araştırmalar tarihsel bir perspektif içinde ele alınmıştır. Biyolojik yönü kadar psikolojik yönüde ağır basan, bir hastalık olan Obsesif Kompulsif Bozukluğun psikolojik dinamikleri vurgulanmıştır. Çalışma örneklemini Uludağ üniversitesi' nde farklı fakültelere yeni başlayan öğrenciler oluşturmuştur. Rastgele örneklem yöntemiyle tesbit edilen 918 kişiye uygulanan çeşitli psikometrik ölçekler sonucu tesbit edilen, OKB risk grubu olarak düşünülen toplam 86 kişi, kontrol grubu ile yaş, cinsiyet, sosyo ekonomik durum, doğum yeri, daha önceki öğrenim yaşantısı gibi değişkenler açısından benzer özellikler taşımasına dikkat edilerek, istatistiksel olarak ömeklemi temsil edebilecek sayıda denek alınmak suretiyle eşleştirilmiştir. Risk ve kontrol grubunu daha önceki öğrenim yaşantısı, aile yapısı ve kişilik özellikleri açısından inceleyen Genel Anket Formu sonuçları ortalama, yüzde ve sayısal dökümler halinde tablolar olarak verilmiştir. MMPI kişilik testi sonuçları ise bireysel olarak değerlendirilmiş ve gruplar arası farklılıkları görmek açısından nitel değer alan değişkenler için " Khi kare " testi, nicel değer alan değişkenler için " T testi " ile farklar arası anlamlılığa bakılmıştır. -1-Çalışma grupları arasında MMPI test verileri açısından bakıldığında, L ölçeği ( p< 0.05 ), F ölçeği ( p < 0.01 ), K ölçeği ( p < 0.001 ), Hipokondria ölçeği ( p < 0.01 ), Depresyon ölçeği ( P < 0.05 ), Histeri ölçeği ( p < 0.001 ), Psikopatik sapma ölçeği ( p < 0.05 ), Paranoya ölçeği ( p < 0.01 ), Psikasteni ölçeği ( p < 0.01 ), Şizofreni ölçeği ( p< 0.001 ), Mani ölçeği ( p < 0.001 ), Sosyal içe dönüklük ölçeği (p < 0.05) puanları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Çalışma gruplarından elde edilen veriler litaretürün ışığı altında ve kültürümüz özellikleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki üniversiteye yeni başlayan öğrenciler arasında % 9 oranında OKB risk grubu mevcuttur. Ayrıca OKB risk grubundaki öğrencilerde, literatür bulguları ile paralellik gösteren, kontrol grubundan ayrılan, anksiyete, düşük benlik algısı sosyal ilişkilerde güçlük ve insanlara güvensizlik gibi bulgular saptanmıştır. Bu sorunların çözümlenebilmesi için öğrencilere psikoterapötik yaklaşımların yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Description

Keywords

Benlik imajı, Obsessif kompülsif bozukluk, Uludağ Üniversitesi, Üniversite öğrencileri, Self image, Obsessive compulsive disorder, Uludağ University, University students

Citation

Erdoğan, A. S. (1995).Obsesif kompulsif bozukluğun Uludağ Üniversitesi öğrencileri arasında görülme sıklığı ve bu kişilerde benlik imajı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.