Peptik ülserli hastaların MMMPI profil özellikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Kireççi, Yalçın

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Peptik ülserli hastaların psikosomatik yönden incelenmesinin bir bölümünü oluşturan bu çalışma ile; çok faktörlü psikosomatik bir hastalık olan, peptik ülserin etiyolojisindeki kişilik özellikleri, MMPI testi ile incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, 31 peptik ülser hastasından elde edilen ortalama MMPI profili ile, 43 sağlıklı kontrol grubundan elde edilen ortalama profil karşılaştırılarak, bu konuda bir norm değerinin saptanması amaçlanmıştır. Hasta grubunda % 48 oranında patolojik profil elde edilirken, bu oran kontrol grubunda %10 olarak bulunmuştur . Hs, D, Hy, Pt, Sc ve Si alt testlerinin, hasta ve kontrol grubu kadınları birbirinden anlamlı derecede ayıran alt testler olduğu görülmüştür (P < .001) . Hasta ve kontrol grubu erkekleri birbirinden anlamlı derecede ayıran alt testlerin; K, Hs, D, Pt ve Si alt testleri olduğu saptanmıştır (P < .05). Hasta kadınların MMPI kod tipi olarak 1—2—5—7 kod tipi saptanmıştır. Hasta erkeklerin kod tipi ise, 1—2—3 olup, nörotik hasta kod tipine uygunluk göstermiştir. Kontrol grubundaki erkek ve kadınların ortalama PMPI profillerinin, normal sınırlarda olduğu saptanmıştır. Hasta grubu, genel olarak ele alındığında, patolojik yükselmelerin 60-70 değeri arasında yer aldığı görülmüştür.

Description

Keywords

Kişilik testleri, Minnesota çok yönlü kişilik testi, Peptik ülser, Psikosomatik tıp, Personality tests, Minnesota multiphasic personality inventory, Peptic ulcer, Psychosomatic medicine

Citation

Kireççi, Y. (1986). Peptik ülserli hastaların MMMPI profil özellikleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.