İnşacılık kuramı kapsamında 2000'li yıllarda Türk dış politikası ve kimlik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-06-12

Authors

Güney, Muhammet Kağan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, 2000'li yıllarda Türk dış politikasının kimlik unsuru ile olan ilişkisi inşacılık kuramı kapsamında analiz edilmeye çalışılmıştır. Bunun için Türk devlet kimliğinin ilk nasıl inşa edildiğinin anlaşılması gerekli görülmüştür. Osmanlı Devleti'nin 19. Yüzyılda gerçekleştirdiği reformlar ve bu dönemde devleti yıkılmaktan kurtarmak için ortaya çıkan akımların modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kimliğinin inşasına olan etkileri değerlendirilmiştir. Ardından Türkiye'nin Batıya karşı Batılı olmak ekseninde inşa ettiği kimliği incelenmiştir. Daha sonra, Türkiye'nin NATO ve AB ile olan ilişkilerinin Soğuk Savaş sonrasında değişime uğraması ve dış politikada özellikle 1990'larda bir takım çeşitlenmelere gidilmesi analiz edilmiştir. Son olarak 2000'li yıllarda Türk dış politikası özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiminin ortaya koyduğu yeni bakış açısı ve eylemleri kimlik inşası kapsamında değerlendirilmiştir.
In this thesis study, the relationship between Turkish foreign policy and identity in 2000s within the context of constructivism is tried to be analyzed. Therefore, understanding how state identiy is first constructed is seen neccessary. The effects of reforms in 19th century Ottoman Empire and the movements for saving empire from collapse to constructing the identity of modern Turkish Republic is considered. Then, Turkey's identity constructed as being Western against West is examined. Later, the change in relationships of Turkey with NATO and EU after Cold War and variety in foreign policy of Turkey especially in 1990s is analyzed. Finally, Turkish foreign policiy especially the new perspective and practices of government of Justice And Development Party is examined within the context of constructing identity.

Description

Keywords

İnşacılık Kuramı, Türk dış politikası, Kimlik, Modernism, Kemalizm, Dış politika ve kimlik ilişkisi, Constructivism, Turkish foreign policy, Identity, Modernizm, Kemalism, Foreign policy and identiy relationship

Citation

Güney, M. K. (2017). İnşacılık kuramı kapsamında 2000'li yıllarda Türk dış politikası ve kimlik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.