Farklı vakum değerlerinde ineklerde sağım sonrası meme başı deformasyonun görüntü işleme tekniğiyle saptanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Güler, Taner

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ahırda gerçekleştirilen işlemler arasında en yoğun zamanı alan süt sağım işleminin mekanizasyonu ile verimli hale gelen hayvancılık işletmelerinde, günümüzde makinesiz üretim düşünülemez. Đşletmelerde kullanılan makinelerin performansının artırılması ise makinenin iyi tanınması ve kullanılmasıyla olanaklıdır. Bu çalışmada, ülkemizde yaygın olarak kullanılan yerli yapım arabalı tip süt sağım makinesinin farklı vakum basıncı değerlerinin ineklerin sağımı sonrası, meme başlarında deformasyon miktarına etkisinin görüntü işleme tekniğiyle saptanmasına çalışılmıştır. Çalışmalar sonucunda sağım sonrası meme deformasyonu 60,55,50,45 ve 40 kPa vakum değerlerinde ortalama olarak sırasıyla, %9,93, %11,03, %12,54, %14,25 ve %14,96 olarak bulunmuştur.
Today, one cannot think of production without machines in animal breeding managements which because productive through the mechanisation of milking process which was a highly time consuming practice in stables. The improvement of the performance of machines used in these managements is possible only in case that the machine is known and used well. In this study, deformation of cow’s teat was determined by image processing method in portable type milking machine which is extensively used in our country. According to result of this experiment, deformation of teats was found in the vacuum pressures of 60,55,50,45 ve 40 kPa average, %9,93, %11,03, %12,54, %14,25 and %14,96, respectively.

Description

Keywords

Süt sağım makinesi, İnek memesi, Deformasyon, Vakum, Milking machine, Cow’s teat, Deformation, Vacuum

Citation

Işık, E. ve Güler, T. (2009). "Farklı vakum değerlerinde ineklerde sağım sonrası meme başı deformasyonun görüntü işleme tekniğiyle saptanması". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(1), 33-41.