B 180 numaralı (1763 tarihli) Bursa Mahkemesi Defteri (Analiz ve metin)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Altın, Hatice

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kadı defterleri, bir şehirde meydana gelen çeşitli sosyal olaylan( dava, alım-satım, ölüm,evlenme, boşanma v.s) ayrıca vali, kadı, müderris, imam v.s görevlilerin tayin ve azilleri, merkezden gönderilen emir, berat gibi yazıların kaydını içeren resmi ve tarihi kayıtlardır. Aynı zamanda bu defterler halkın inanç, duygu, düşünce ve yaşantılarını aksettiren birinci el kaynaklardır. Bu çalışma, Bursa' ya ait 1063 adet kadı defterinden biri olan B 1 80 numaralı defter esas alınarak hazırlanmıştır. Bu defter 1 605 ve 1 763 tarihli kayıtlardan bir kısmım içermektedir. 162 adet belge, transkribe edilerek,belge özetleri çıkarıldıktan sonra tetkik eserlerden de faydalanılarak yorumlanmıştır. Defterdeki belgeler ışığında Bursa'nın o dönemdeki idari, askeri, ekonomik ve sosyal yönlerine değinilmiştir.
Court reports, including various social events happined at a city ( trial, trade, death, marriage, divorce, etc.) also appointment and dismiss of officials lice governer, judge, teacher, imam and record of articles as commend, acquital, are official, historical sources. At thesame time these reports are first hand seurces that reflect belief, sense, thought and life of public. At this work considering only one of 1063 register taking part at Bursa court report archive report number B 180 is considered. The report translated into Turkish. After making the report summies report is interpreted by making use of research works. With the documents in the report Bursa's managerial, economic, social ways at that age is researched.

Description

Keywords

Mahkeme, Bursa, Ev, Mahalle, Veraset, Tayin, Vergi, Law court, House, Quarter, Inheritance, Appointment, Tax

Citation

Altın, H. (2004). B 180 numaralı (1763 tarihli) Bursa Mahkemesi Defteri (Analiz ve metin). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.