Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’na yaklaşımlarının karşılaştırmalı analizi

Thumbnail Image

Date

2022-03-04

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma ile Fransa ve Almanya’nın Avrupa Birliği (AB)’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (OGSP)’na yaklaşımları ulusal ve kurumsal çerçevede analiz edilmeye çalışılacaktır. OGSP’nin giderek kurumsallaşan yapısı ve bahsi geçen devletlerin ulusal beklentileri göz önünde bulundurularak bu çalışma için işlevselcilik, yeni-işlevselcilik, hükümetlerarasıcılık ve yeni-kurumsalcılık teorilerinden faydalanılmıştır. Detaylı ve doğru analizler gerçekleştirebilmek için bahsi geçen iki devletin White Paper’ları, istatistiksel verileri ve AB doküman ve raporları gibi birincil kaynaklar, think tank kuruluşlarının yaptığı analizler, yayınladığı yıllık değerlendirmeler ve belgeler, ayrıca alanında uzman kişilerce yayımlanan kitaplar ve makaleler kullanılmıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde metodoloji ve ampirik-teorik çerçeveye yer verilmiş, ikinci bölümde Ortak Dış ve Güvenli Politikası (ODGP)’nın Maastricht Antlaşması’na kadar süreçteki tarihsel gelişimi açıklanmıştır. Üçüncü bölüm de ise günümüze kadar gelen süre içinde OGSP’nin kurumsal ve operasyonel dönüşümü analiz edilmiş ve son bölümde Fransa ve Almanya’nın OGSP’ye ulusal ve kurumsal yaklaşımları değerlendirilmiştir. Çalışmada savunulan temel görüş ise tarihsel anlamda OGSP’ye karşı oldukça farklı yaklaşımlara sahip olan bu iki devletin 2016 sonrasında daha harmonize hareket etmeye çalıştıklarıdır.
With this study, the approaches of France and Germany to the European Union (EU)’s Common Security and Defence Policy (CSDP) will be analysed on a national and institutional basis. The theories of functionalism, neo-functionalism, intergovernmentalism and neo-institutionalism have been used for this study, taking the increasingly institutionalized structure of the CSDP and the national expectations of the mentioned states into account. In order to carry out detailed and accurate analyses, primary sources such as the White Papers, statistical data and EU documents, and reports of the two states mentioned, analyses made by Think Tank organizations, annual evaluations and documents published, as well as books and articles published by experts in their fields were used. The thesis consists of four parts. In the first part, the conceptual and theoretical framework is given, in the second part, the historical development of the Common Foreign and Security Policy (CFSP) in the process until the Maastricht Treaty is explained, with the third part, the institutional and operational transformation of the OGSP in the period up to the present is analysed, and finally, the CFSP of France and Germany. The fundamental aspect advocated in the study is that these two states, which have historically had fairly different approaches to the OGSP, tried to act more harmoniously after 2016.

Description

Keywords

Almanya, Avrupa Birliği, Fransa, Güvenlik, Savunma, Germany, European Union, France, Security, Defence

Citation

Ünver, M. (2022). Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’na yaklaşımlarının karşılaştırmalı analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.