Osmanlı mezar taşlarının Bursa ve civarındaki ilk örnekleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009-12-11

Authors

Gülgen, Hicabi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Bursa ve ilçelerindeki mezarlık, hazire ve müzelerdeki, Osmanlı Devletinin kuruluşundan 1550 M. tarihine kadar yapılmış bulunan mezar taşları ele alınmıştır. Birinci bölümü oluşturan katalog kısmında 32 ayrı yerden 125 mezarın katalog bilgileri verilmiş, kısaca tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümü oluşturan değerlendirme kısmı ise dört alt başlıkta toplanmıştır. Bu başlıklar altında katalogda yer alan mezarların Form-tipoloji, Hat Sanatı, Yazı dili ve içeriği ile Süsleme özellikleri değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Değerlendirme kısmında tarihi ve coğrafi sınırlari içinde yer yer mezar taşlarının diğer sanat eserleriyle olan benzer ve farklı yönleri mukayese edilmiştir. Böylelikle, Anadolu Selçuklu mezar taşları ile klasik Osmanlı mezar taşları arasında kalan bu dönem anlaşılmaya çalışılmış, değişimin yönü ve bunu etkileyen sebepler üzerine bağlantılar kurulmuştur.
In this study, it is dealt with the gravestones in the graveyards and museums in and around Bursa from 1299 to 1550 A.D. In the first chapter, details of the 125 gravestones which comes from 32 different places. In the second chapter which is the evaluation the gravestones consists of four parts. These parts study the gravestones in terms of Form-typology, Islamic Calligraphy, language of texts and their content and, ornamental features. Those stones are compared with other art works of the same place and time. So that, this period of the Ottoman which is between gravestones of Anatolian Seljuks and those of classical Ottoman are examined and differences and their causes are studied.

Description

Keywords

Mezar taşı, Şahide, Erken Osmanlı, Bursa, Süsleme, Hat sanatı, Form, Sanat tarihi, Head stone, Gravestone, Early Ottoman, Ornament, Islamic calligraphy, History of art

Citation

Gülgen, H. (2009). Osmanlı mezar taşlarının Bursa ve civarındaki ilk örnekleri. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.