2012 Cilt 26 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de sofralık incir yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve geleceği
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-31) Çalışkan, Oğuzhan
    Türkiye, dünya’da kuru ve sofralık incir üretimi ve ihracatı yapan en önemli ülkedir. Türkiye’nin sofralık incir ihracatı yaptığı en önemli ülkeler Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere’dir. Son yıllarda, dünya piyasasında sofralık incire olan talep, artış eğilimindedir ve Türkiye’nin sofralık incir ihracat potansiyeli henüz tam olarak kullanılamamaktadır. Türkiye’nin 2010 ve 2011 yıllarındaki sofralık incir ihracat fiyatları ortalama 2-3 $/kg arasında değişim göstermiş ve bu değer ile taze meyve sektöründe en yüksek gelir getiren ürünler arasında yer almıştır. Mevcut durumda, sofralık incir ihracatımızın tamamına yakını ‘Bursa Siyahı’ çeşidi ile gerçekleştirilmektedir. Bu çeşit Bursa ili dışında son yıllarda, erkenci yetiştiriciliğin avantajları nedeniyle, Akdeniz Bölgesi’ndeki Adana, Hatay ve Mersin illerinde hızla yayılmaktadır. Ancak, mevcut üretimi arttırmak için ‘Bursa Siyahı’ çeşidi yanında, tüketici tercihlerine uygun, erkenci ve geççi yeni çeşitlerle derim periyodunun uzatılması gerekmektedir. Bu amaçla, seleksiyon çalışmalarından elde edilen ümitvar genotiplerin bölgesel adaptasyonlarının yapılması yanında, kaliteli çeşit elde etmek için yeni ıslah programlarına kısa zamanda başlanılmalıdır.
  • ItemOpen Access
    Bitter melon (Momordica charantia) and the effects of diabetes disease
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-09) Altınterim, Başar
    Bitter melon (Momordica charantia) is an alternative therapy that has primarily been used for lowering blood glucose levels in patients with diabetes mellitus. Bitter melon's hypoglyecemic ingredients have been shown in animal and human studies.
  • ItemOpen Access
    Sultani Çekirdeksiz ve Kalecik karası üzüm çeşitlerinde uyarılmış mutasyon etkilerinin sitolojik incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-09-17) Karataş, Dilek Değirmenci; Kunter, Birhan
    Bu araştırmada, Sultani Çekirdeksiz (SÇ) ve Kalecik karası (KK) üzüm çeşitlerinde 5 farklı dozda (20, 25, 30, 40 ve 45 Gy) gama radyasyonu uygulamaları ile uyarılmış mutasyon etkileri sitolojik olarak incelenmiştir. Her iki çeşide ait populasyon içerisinde, mutasyon etkilerinin oluşturduğu fenotipik değişimler, birinci (M1V1), ikinci (M1V2) ve üçüncü (M1V3) vejetasyonlarda morfolojik gözlemlerle belirlenmiştir. Sitogenetik çalışmalarda her iki çeşitte, diploid (2x) yapılı hücreler gözlenmiştir. Sadece SÇ 30Gy 34 nolu bireyde 2n diploid kromozom yapısından farklı olarak ploid yapılı hücre yapısı gözlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Çay atığı kompostunun çim alanların oluşturulmasında kullanım olanağı
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-01-03) Kütük, Cihat; Aşık, Barış Bülent; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü.
    Bu çalışmada çay atığı kompostu (ÇAK), ahır gübresi (AG) ve peat (P) çim alan oluşturulmasında kullanım olanağı araştırılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre Ankara koşullarında yürütülmüştür. %40 L. Perenne "Ovation"+%40 F. rubra "Franklin"+%20 P. pratensis "Gerenimo" çim karışımları kullanılarak tarla koşullarında yürütülen çalışmada organik materyaller üst kapak materyali olarak kullanılmıştır. Çim alan oluşturmada kullanılan bazı morfolojik ve fenolojik özelliklerin yanı sıra çim bitkisinin N, P ve K içerikleri de belirlenmiştir. Çay atığı kompostu ve diğer organik materyallerin çim alan oluşturmada etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. ÇAK kuru ot verimini, fide kuru ağırlığını, desimetrekaredeki kardeş sayısını, dip kaplamayı, yenilenme kabiliyetini, N ve K içeriğini AG ve P’e oranla daha fazla artırmıştır. Yeşil ot verimi, fide boyu, kıştan çıkış durumu ve fosfor içeriği yönünden ÇAK ve AG arasındaki farklılıklar ise önemli bulunmamıştır. Çim bitkisinin yaprak rengi tüm uygulamalarda donuk yeşil olarak belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Toprak özelliklerinin belirlenmesinde spektrofotometrik yansımalardan yararlanma olanakları
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-26) Tekin, Yücel; Tümsavaş, Zeynal; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü.
    Hassas tarım bileşenlerini kullanılarak toprak özelliklerinin belirlenmesi ile toprak yönetimi ve korumasının etkilerini artırmak ve tarımsal girdi maliyetlerini azaltmak amaçlanmaktadır. Toprak fiziksel ve kimyasal özelliklerinin hızlı ve güvenilir bir biçimde belirlenerek toprak haritalaması amacı ile değerlendirilmesinde spektrofotometrelerden elde edilen yansıma değerleri kullanılabilmektedir. Spektrofotometreden elde edilen yansıma değerlerinin hassas tarım uygulamalarında kullanılabilmesi için tam çapraz doğrulamalı (full cross-validation) kısmi en küçük kareler (partial least square-PLS) regresyon analizi uygulanarak toplam modeli oluşturmak gerekmektedir. Yapılan regresyon analizi sonucunda oluşturulan modele ait R2 değerlerine bağlı olarak belirlenmesi istenen toprak özelliği ile ilgili tahmin edilebilirlik durumu incelenmektedir. Bu araştırmada toprak özelliklerinin belirlenmesinde spektrofotometreden yararlanma olanakları incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Beyaz nektarin tiplerinin AFLP moleküler markör polimorfizminin prunus cinsine giren önemli türlerle karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-11-30) Gür, Engin; Şeker, Murat
    Bu çalışmada beyaz nektarin tiplerinin diğer Prunus cinsine giren şeftali, nektarin, kiraz, kayısı, badem ve erik ile genetik akrabalık oranları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla şeftali (Royal Glory), kiraz (Premier Giant), kayısı (Roxana), badem (Texas), nektarin (Caldesi 85), erik (Black Diamond) ve beyaz nektarin (17-BN-01 ve 17-BN-02) genotipleri kullanılmıştır. Genetik akrabalık oranlarını belirlemek için AFLP analizi yapılmıştır. AFLP analizlerinde 6 primer kombinasyon kullanılmış, toplam 282 AFLP fragment elde edilmiştir. AFLP analizleri sonucunda beyaz nektarin tiplerinin diğer şeftali ve nektarin çeşitlerinden farklı genetiksel özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Hazırlanan dendrogramda beyaz nektarin tipleri birbirine genetik olarak en yakın bulunurken, kiraz çeşidi en uzak bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Responses of maize to full and limited irrigation at different plant growth stages
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-07) Kuşçu, Hayrettin; Demir, Ali Osman; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Biyosistem Mühendisliği Bölümü.
    This study was carried out to investigate the relationships between yield and irrigation water applied at different growth stages and to determine the most critical stage(s) for maize (Zea mays L.) in a sub–humid environment. A rainfed (non–irrigated) treatment as the control, full irrigation (VFG) and 15 different irrigation treatments (V, F, G, VF, VG, FG, V75FG, V50FG, V25FG, VF75G, VF50G, VF25G, VFG75, VFG50 and VFG25) with full or limited (25, 50 and 75%) irrigation water, were applied to the hybrid Pioneer 31P41 (Pioneer Seed Company) planted on clay-loam soil, at three critical development stages: vegetative (V), flowering (F), and grain-filling (G) in the years of 2008 and 2009. The highest seasonal evapotranspiration (an average of 1133 mm) was measured in the VFG treatment. Limited irrigation applied at different growing stages had different effects on the yield–related characters examined. According to average of two years, the highest grain yield (20.52 t ha–1 ) and dry matter yield (33.78 t ha–1 ) were obtained from the VFG and VFG75 treatments, respectively. Therefore, we confirm that VFG and VFG75 irrigations are the best choice for maximum yield under the local conditions. The flowering and vegetative were also determined as the most sensitive stages to water deficit of maize.
  • ItemOpen Access
    Bazı makarnalık buğday çeşitlerinin Diyarbakır ve Adıyaman sulu koşullarında verim ve kalite parametreleri yönünden karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-07) Kendal, Enver; Tekdal, Sertaç; Aktaş, Hüsnü; Karaman, Mehmet
    Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır ve Adıyaman sulu koşullarında 2009- 2010 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada, İtalya’dan temin edilen 3 adet yazlık makarnalık buğday çeşidi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak ekilen 7 adet yazlık makarnalık buğday çeşidi kullanılarak toplam 10 çeşitten oluşan bir deneme seti ile yürütülmüştür. Yapılan birleşik varyans analizlerinde, incelenen özellikler bakımından yer, çeşit ve yer x çeşit interaksiyonuna ilişkin %1 ve %5 seviyesinde önemli farklılıklar belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler üzerinde yapılan birleşik varyans analiz sonuçlarına göre; başaklanma süresi 108.5 ile 114.5 gün, bitki boyu 95.0 ile 107.5 cm, hektolitre ağırlığı 75.8 ile 79.2 g, bin tane ağırlığı 31.5 ile 39.4 g, tane verimi 431.8 ile 530.3 kg/da protein değeri %10.8-11.9, SDS 7.6-12.9 ml, irmik rengi %20.6-24.4 arasında değişmiştir. Lokasyonlara göre değişen çevre koşullarında İtalya’dan temin edilen Pitagora çeşidi, çalışmada kullanılan ve bölgede yoğun olarak ekilen yerli çeşitlerden daha yüksek verim vermiştir. Tane verimi bakımından Pitagora ve bölgenin yeni tescilli çeşidi olan Güneyyıldızı çeşitleri öne çıkmıştır. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünün geliştirmiş olduğu yeni çeşitlerle birlikte İtalya’dan temin edilen yazlık makarnalık buğday çeşitlerinin iyi performans gösterdiği bu çalışma ile ortaya konulmuştur.