An analysis of factors that influence turkish EFL learners attitudes toward english language

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-05-07

Authors

Görgün, Fulya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda hazırlık sınıfında okumakta olan öğrencilerin İngilizce öğrenmeye karşı olan tutumlarını etkileyen faktörler araştırılmaktadır. Öğrencilerin tutumlarını etkileyen faktörler; motivasyon türleri, cinsiyet, öğrencilerin bölümleri, başarıları ve ailelerinin tutumlarından oluşmaktadır. Çalışmadaki veriler iki araç ile toplanmıştır:Tutum Anketi, Görüşme Soruları. Toplanan verinin analizini yapmak için, açıklayıcı istatistik analizleri, t testleri, regresyon analizleri kullanılmıştır Öğrencilerin dile karşı tutumları, öğrenme sürecini etkileyen ciddi bir etkendir. Çalışmanın amacı, İngilizce öğrenen hazırlık sınıfı öğrencilerinin tutumlarının incelenmesi, onların hangi faktörlerden ne derecede etkilendiğini ortaya çıkarmış ve bu çalışma daha iyi bir dil öğretimi için yabancı dil eğitimcilerine ışık tutmayı hedeflemiştir.
This study focuses on Uludağ University School of Foreign language students' attitudes toward learning English as well as investigating the influence of their attitudes on their intrinsic motivation, gender, instrumental motivation, learners' fields of study at university, parental involvement and achievement. The questionnaire and interview results indicated that the participants' instrumental and intrinsic motivations were at moderate level while the mean of parental involvement was found at a high level. It is also shown that participants' attitude changes according to their gender, fields of study and learners' achievement. Alternative solutions at individual and institutional levels have been proposed in order to develop more favorable attitudes, and prevent the generalization of stereotypes.

Description

Keywords

Tutum, Motivasyon, İngilizcedeki başarı, Cinsiyet farklılıkları, Bölümler, Attitude, Motivation, Achievement in English, Gender differences, Fields of study

Citation

Görgün, F. (2013). An analysis of factors that influence turkish EFL learners attitudes toward english language. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.