Koyunlarda transrektal ultrasonografi, serum progesteron analizi ve vaginal smear ile gebelik tanısı ve fötus sayısının belirlenmesi üzerine çalışmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000-03-09

Authors

Erdem, Ömer Bedir
Saban, Erdal
Çelebi, Muzaffer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, koyunlarda aşıını izleyen 17, 25 ve 34. günlerde transrektal ultrasonografi, serum progesteron düzeyinin belirlenmesi ve vaginal smear yöntemlerinin gebelik tanı ındaki tkinliğini aştırmak amaçlanmıştır. Aşımı izleyen 17. günde, doğru anı yüzdesi (%78.0), 25 (97.5) ve 34 (%1 00): günlere göre istatistiki açıdan önemli olacak şekilde düşük bulundu (P<0.05). Aşımı izleyen 34. günde gebe ve gebe olmayan koyunların kan serumu progesteron değerleri arasında, istatistiki açıdan önemli farklılık belirlendi. Vaginal smear parabazal hücre sayıları karşılaştırıldığında 17, 25 ve 34. günlerde, gebe ve gebe olmayan koyunların hücre sayan ara ında istatistiki açıdan önemli farklılık belirlendi. Sonuç olarak, koyunlarda transrektal ultrasonografi ile aşımı izleyen 25 ve 34. günlerde, emniyeti, hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde gebelik tanısı yapı abileceği saptandı. Gebe ve gebe olmayan koyunlar arasında parabazal hücre sayısı istatistiki açıdan farklı olmakla beraber, gebe ve gebe olmayan koyunların maksimum ve minimum parabazal hücre sayıları benzerlik gösterdiği nden dolayı bu metot güvenilir bulunmadı.
The aim of this study was to determine the availability of three different pregnancy diagnosis methods "serum progesterone assay, transrectal 8 -mode real-time ultrasonography, cytological examination of vaginal smear" on days 171 h, 251 h and 341 h post breeding in the ewes. The percentage of ewes accurately diagnosis by transrectal ultrasonography was lower on days 17ıJ' (78. 0%) than on days 25th (97. 5%) and 341 h (100%) as statisticaly (P<O. 05). Progesterone concentration in the non-pregnant and pregnant ewes showed significantly differences on the 341 h day (P<O. 005). Parabasal cell count in the non-pregnant and pregnant ewes showed significantly differences on the l71 h, 25 ıı and 34ıh days. In conclusion, the use of real-time transrectal ultrasonographic scanning of ewe on days 251 h and 34 ıı of gestation offers a safe, rapid, accurate, reliable and practical means of diagnosis pregnancy. On days 171 h, 25th and 34th, accuracy rate of pregnancy diagnosis by assay of serum progesterone level was 87.5% and was lower than that ofguess. Pregnancy diagnosis by examination of the celluler content of vaginal smear was not reliable because of minimum and maximum parabasal cell count were similar in the non-pregnant and pregnant ewes.

Description

Keywords

Koyun, Ewe, Gebelik anısı, Ultrasonografi, Vaginal smear, Progesterone, Pregnancy diagnosis, Ultrasonography, Progesterone, Vaginal smear

Citation

Nak, Y. vd. (2000). "Koyunlarda transrektal ultrasonografi, serum progesteron analizi ve vaginal smear ile gebelik tanısı ve fötus sayısının belirlenmesi üzerine çalışmalar " Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(3),105-112.