Dondurulmuş embrio nakli yapılan düvelerde kan progesteron hormonu düzeyleri ile gebe kalma oranları arasındaki ilişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Alaçam, Erol
Tekeli, Tevfik
Kadak, Ramazan
Güler, Mehmet
Sezer, A. Nuri

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, dondurulmuş embrio nakli yapılan düvelerde kan serumu progesteron hormonu düzeyleri, embriolarının gelişme aşamaları, kaliteleri ve gebe kalma oranları arasındaki ilişkiler araştırıldı. Materyal olarak 7 günlük, dondurulmuş Brangus embrioları ile 64 adet 2-4 yaşlı İsviçre Esmeri düve kullanıldı. Taşıyıcı olarak kullanılan düveler onbir gün ara ile iki defa 25 mg. Dinoprost tromethamine enjeksiyonu ile senkronize edildiler. İkinci enjeksiyondan sonra nakil günlerine kadar, 24 saat aralarla kan örnekleri toplandı. Aynca düveler enjeksiyon sonrasında östrüs belirtileri yönünden, hergün 09.00 ve 16.00 saatlerinde gözlendiler. Nakilleri izleyen 13-15. günlerde östrüs belirtileri ve 45. günlerde ise rektal muayene ile gebelik bulguları araştırıldı. Kan serumu progesteron hormonu düzeyleri radioimmunoassay yöntemi ile ölçüldü. Rektal yolla corpus luteumların sınıflandırılmasıyla kan progesteron değerleri arasında bir ilişki kurulamadı. Nakil günü progesteron hormonu düzeyleri 62 düvede 1 ng/ml.nin üzerinde iken, corpus luteum formasyonu geciken iki düvede 0.34 ve 0.54 ng/ml. olarak belirlendi ve bu iki hayvan gebe kalmadılar. Diğer düvelerde kan progesteron hormonu düzeyleri ile gebelik oranları arasında bir bağlantı görülmedi. Keza embrioların gelişme aşaması ve kaliteleri, progesteron hormonu düzeyleri ve gebelik oranları arasında da bir ilişki belirlenemedi. Çalışma bulgularına göre, erken gelişme aşamasında ve iyi kaliteli embriolar ve kan progesteron düzeyleri 1 ng/ml.den yüksek düveler kullanılarak gebelik oranlarının yükseltilebileceği kanısına varıldı.
Relationship among blood progesterone concentrations,. embrionic development stage, quality of embryos and pregnancy rates was investigated in heifers receiving frozen-thawed embryos. Seven days old frozen Brahman embryos were non-surgically transfered to the 64 Brown-Swiss heifers. Recipients were synchronized by two Dinoprost fromethamine injection ll days apart. Estrous symptoms were detected by close observation two times in a day, Jugular blood samples were co/lected, with 24 hours intervals until transfer days, following 2 nd prostaglandin injections. Blood serum progesterone concentrations were detected by radioimmunoassay. Estrous and pregnancy symptoms were detected 13-15 and 45 days after the embrio transfers respectively. No relation was found between rectal clasification of corpora lutea and blood progesterone levels. Progesterone levels were higher than 1 ng/ml. in 62 out of 64 heifers. But no relation was found between pregnancy rates and progesterone levels. On the other hand, in two heifers progesterone concentrations were 0.34 and 0.54 ng/ml on transfer days due to delayed formatian of corpora lutea and they weren't pregnant later. Also no relation was found among the quality and transfer stage of embryos, blood progesterone levels and pregnancy rates. As a conclusion, looking the results of this study better embrio survival rates could be obtained by using best quality and early stage embryos and heifers having blood progesterone levels higher than 1 ng/ml. on transfer days.

Description

Keywords

Düve, Dondurulmuş embriyo, Kan progesteron konsantrasyonu, Gebelik oranı, Heifer, Frozen-thawed embryo, Blood progesterone concentration, Pregnancy rate

Citation

Alaçam, E. vd. (1990). “Dondurulmuş embrio nakli yapılan düvelerde kan progesteron hormonu düzeyleri ile gebe kalma oranları arasındaki ilişki”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8-9(1-2-3), 43-52.