Kalvinizm’de kader anlayışı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalede Hıristiyanlıkta kader anlayışıyla ilgili üç temel soruya cevap bulunmaya çalışılmaktadır. İlk olarak seçilmişliğin mahiyeti ele alınacak ve “Tanrı ezelde sadece seçilmişleri mi, yoksa seçilmişlerin yanı sıra lanetlileri de belirlemiş midir?” sorusuna Kalvinizm’in verdiği cevap açıklanacaktır. İkinci olarak, seçilmişliğin iman ve iyi davranışlarla ilişkisi üzerinde durulacak ve insanların dünyadaki iyi veya kötü davranışların ezeldeki ilahî seçimde bir etkisinin olup olmayacağı tartışılacaktır. Son olarak, “Kurtuluştan mahrum bırakılan lanetlilerin ezelde belirlendiği kabul edilirse, bu kişilere karşı bir haksızlık yapılmış olur mu?” sorusuna cevap aranacaktır.
This article tries to find answers to three questions concerning Christian idea of predestination. Firstly, it gives the answer to the question, “Did God predestine only the elect, or did he predestine the damned as well as the elect? The second question is “Does the election or reprobation depend on human good or bad works? Lastly, the article seeks an answer to the question, “Is there any injustice against the reprobate if they are predetermined by divine decree for eternal destruction?”

Description

Keywords

Kader, Seçilmişlik, Seçilmişler, Lanetliler, Kurtuluş, Aklanma, Kutsanma, Predestination, Election, The elect, The damned, Salvation, Justification, Glorification

Citation

Tarakçı, M. (2010). "Kalvinizm’de kader anlayışı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 19(2), 93-119.