Giyasüddîn Handmîr'in hayatı, eserleri ve tarihçiliği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-07-22

Authors

Khomushova, Farishtamo

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gıyaseddin Handmîr on beşinci ve on altıncı yüzyılın en önde gelen tarihçilerinden birisidir. Kendisi islâmî ilimlere derin bir bakış açısıyla yaklaşarak pek çok alanda eserler vermiştir. Dünya Tarihi alanında değerli eserleri kaleme alan Handmir, metodu ve çalış-malarıyla dikkat çekmektedir. Dünya Tarihi çalışmalarında Kur'an ve daha önce yazılmış olan tarihi eserlere te-melli bir yaklaşıma sahip olduğundan dolayı kaynaklarının çeşitliliği ve bunları değerlen-dirmesi ile titiz bir araştırmacılık örneği teşhir etmektedir. Tarihî olayları inceleyerek ya-şadığı dönem için şahsî gözlemlerini de çalışmalarında kaynak olarak kullanması ve ger-çekleri tüm yönleriyle ortaya koyulmasına gayret etmesi onun orijinal yönlerindendir. Dünya Tarihine önemli katkılarda bulunarak şahsiyeti ve çalışmalarıyla pek çok tarihçileri etkilemiştir.
Giyasuddin Handmir is one of the leading historians of the fifteenth and sixteenth century. He approached Islamic sciences from a perspective and worked in many fields. Handmir, who has written valuable works in the field of World History, draws attention with his method and studies. Since the Qur'an and its historical works, which have been written before, have a based approach in World History studies, they present example of a meticulous research with the diversity of sources and their assessment. It is his original aspects that he uses his personal observations as a resource for his studies and strives to reveal the facts in all as-pects for the period he lived by examining historical events. He made important contribu-tions to the World History and influenced many historians with his personality and works.

Description

Keywords

Handmir, Ḥabîbü’s-siyer, Timurlular, Hüseyin Baykara, Herat, Mirhand, Khwândamîr, Ḥabib al-siyar, Timurids, Huseyin Bayqara, Herat, Mîr-khvând

Citation

Khomushova, K. (2020). Giyasüddîn Handmîr'in hayatı, eserleri ve tarihçiliği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.