İlk dönem kaynaklarına göre sûfîni̇n günlük hayatı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Kavaklı, Rukiye

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tasavvuf, yaşadığı toplumun ve dönemin bunalımlarından kavga ve gürültüsünden kaçarak huzur aramak için kendi kabuğuna çekilen insanların, dünyaya karşı aldıkları tavırdan doğmuştur. Tamamen masumca olan bir hareketle başlayan tasavvuf, farklı din ve kültürlerin etkileşimi, sufilerin farklı ve zengin hayal dünyaları ile bir çığ gibi büyüyerek bazen ağır eleştiriler bazen de büyük hayranlıklarla dikkatleri hep kendi üzerine çekmiştir. Karmaşık, derin, olağanüstü ve gizemlidir. Aynı tanımlamalar bu ilimle uğraşan bu alanın içinde olan sufiler için de geçerlidir. Biz de bu çalışmamızda sufilerin temel meselelerdeki inançlarını, varmak istediği hedefleri ve bu yolda çektiği çileleri anlatmaya çalıştık. Maddi yanı ağır basmayan sufilerin maddeye yani dünyaya, ailesine, çevresine karşı tavırlarına değindik. Elbette engin, sınırsız, soyut bir ilmi; anlaşılmaz, derin, güçlü insanları; karmaşık ve sezgisel olayları sınırlı birkaç cümleyle anlatmak imkansızdır. Ama biz elimizdeki imkanlar çerçevesinde, bize kadar ulaşan o zamanda yazılmış ya da günümüzde yazılmış ama o zamanı ve genel olarak ilk sufileri anlatan eserlerden yararlanarak, gizemli dünyalarına girmeye çalıştık. Fikir ve hislerinin duygu ve düşüncelerinin, yaşamlarından alınan küçük kesitlerle biraz daha iyi anlaşılmasını sağladık. Kısaca sufinin günlük hayatına dair ana konularda genel bilgiler vermeye çalıştık.
Sufism was born from the attitude of people who withdrew into their shells in order to escape form the quarrel and depression of the society in which they live and to pursue the peace. Having started as a completely innocent movement and having accomplished enormous development by means of interaction with different religions and cultures, and sufis’ different and immense world of image, Sufism sometimes became a point of criticism and sometimes a focus of attention. It is complicated, deep, and mysterious. The same goes for the mystics engaged with this knowledge. In this study, we tried to describe their beliefs with respect to the fundamental issues, their aims and the ordeal they went through. We mention how Sufis giving little weight to worldly things approached to material namely the world, their families and surroundings. Certainly, it is impossible to explain an immense, infinite and spiritual knowledge and incomprehensible powerful persons, and complicated intuitional events with just a few words. However, within our capacity, we tried to enter their mysterious world by means of the works written in that period and reaching us together with the works written today and describing that period and early Sufis. We make clear their ideas and feelings through the excerpt from their life stories. Shortly, we tried to give information on the issues about a Sufi’s ordinary life.

Description

Keywords

Sufi, Tasavvuf, İnanç, Yaşam, Klasik eserler, Sufism, Belief, Life, Classical works

Citation

Kavaklı, R. (2007). İlk dönem kaynaklarına göre sûfîni̇n günlük hayatı.Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.