Başlangıçtan Emevîler Dönemine kadar Benî Süleym Kabilesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-29

Authors

Charif, Mohammed Boubacar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

“Başlangıçtan Emevî Dönemine Kadar Benî Süleym Kabilesi” adlı çalışmamızda Benî Süleym kabilesinin belirlenen dönem içinde öncelikle kabilenin soyu, alt kolları, kabilenin yönetimi ve yaşadığı coğrafya üzerine durulmuştur. Ayrıca kabilenin sosyal ve dinî hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Sosyal ilişkiler başlığı altında kabilenin diğer Arap kabileleri ile olan ilişkilerinden söz edilerek, Kureyş kabilesi ile ilişkilerinin üzerine durulmuştur. Ayrıca kabilenin İslam’dan önceki inancından da bahsedilmiştir. İslam dininin ortaya çıktığı sırada kabilenin bu dine karşı sergilediği tutum, kabilenin İslamlaşma surecisinden ve İslam’daki rolleri ile ilgili bilgi verilmiştir.
This study entitled “Benu Suleym From Beginning to Umayyad Period” it will focus the period of Benu Suleym tribe on their lineage system, sub-tribes, and the tribe's management and geography place. In addition, will give an information about tribe’s social and religious life. Under the title of the social relations will be mention tribe’s relation with other Arab tribes. The relationship with Quraysh tribe will be emphasized. The study also introduces the tribe's belief before the Islam and the reaction of the tribe towards the period of rise of Islam, study will give an information about the role of the tribe in the process of Islamization and Islam.

Description

Keywords

Benî Süleym, Benu Suleym, Kabile, Emeviler dönemi, Hicaz, Tribe, Umeyyed period, Hijaz

Citation

Charif, M. B. (2020). Başlangıçtan Emevîler Dönemine kadar Benî Süleym Kabilesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.