Fren hortumlarının servis şartları altındaki hareketlerinin robotik sistem ile CAD ortamına aktarılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-04-06

Authors

Çakır, Mustafa
Deniz, Cengiz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Fren hortumunu tekerlek ve şasi arasında kendisi için bırakılmış olan boşlukta güvenli bir şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu dar hacimde çevre parçalara temas etmeden ve üzerinde aşırı eğilme ve burulma gerilimlerine yol açmadan uygun bir fren hortumu montaj şekli tespit etmek imalatçıların önemli sorunlarından birisidir. Fren hortumunun hareketlerinin benzetimler yoluyla kestirilmesi doğrusal olmayan dinamik yapılarından dolayı çok kolay değildir. Modellenen hortum yapısının pek çok parametreye bağlı hareketi üzerinde sonuç oluşturmak otomotiv firmaları tarafından güvenilir bulunmadığı için kabul edilen bir yöntem değildir. Bu makalede, otomotiv üreticileri tarafından verilen, araca ait hareket bilgilerinden yola çıkarak fren hortumu bağlantısı için en uygun yapının tespiti ve bağlantının olası hareketlerine ait CAD (Computer Aided Design) dosyalarının oluşturulması süreci için geliştirilen yöntem tanıtılmaktadır. Robotik kollar ile fren hortumunun araç üzerindeki hareketleri canlandırılırken kameralar yardımıyla hortumun aldığı şekil yüksek kesinlik ile belirlenecektir. Kameralar tarafından elde edilecek nokta bulutları daha sonra müşteriye verilecek 3D CAD verisine çevrilecektir. Böylece müşteri diğer bileşenler ile çarpışma risklerini değerlendirebilecektir. Bu sistem ayrıca kalite kontrol ölçümleri için de kullanılabilir.
The brake hose should be freely assembled in its own space between the steering and the chassis. In this narrow volume, without contacting to the surrounding components and without extreme bending and torsional forces, obtaining a proper routing is one of the important problems of the manufacturers. Predicting the motion of the brake hoses via simulations is not straightforward because of their nonlinear dynamic structures. Presenting any result for the hose structure which has too many parameters via simulations is not an accepted method for automobile manufacturers because of unreliability. In this study, a methodology to determine the optimum routing for brake hose assembly bound up with vehicle dynamics, given by automobile manufacturers and to build up a CAD files of all different potential postures is introduced. Shape of brake hoses will be determined by the vision system with high preciseness while robotic arms are animating the hose motion. Point clouds supplied from optical systems will be converted to CAD data for the customers. Thus the customer can evaluate contact risks within the other components. This system can also be used for the quality control measurements.

Description

Keywords

Yörünge modelleme, Robotik ölçme, Robotik inceleme, Trajectory modeling, Robotic measurement, Robotic inspection

Citation

Çakır, M. ve Deniz, C. (2019). "Fren hortumlarının servis şartları altındaki hareketlerinin robotik sistem ile CAD ortamına aktarılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 63-76.