Doğal yol ile havalandırılan bir sanayi kuruluşunda ısıl konfor incelemesi ve giysi faktörü, metabolik oran, çalışan ağırlığının konfora etkilerinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-12-10

Authors

Sökmen, Kemal Furkan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada otomotiv sektöründeki firmanın termal konfor şartları ve çalışan kilosu, giysi yalıtım faktörü, metabolik oranın termal konfor üzerinde etkilerini incelenmiştir. Konfor ölçümleri 6 bölümde yapılmıştır. Ölçümlerin yapıldığı bölümler kalıphane, kaynak, pres, boya, montaj ve boyahane bölümleridir. Ölçümler DELTA OHM 52.1 marka ekipmanlar ve yazılımı ile yapılmıştır. Giysi faktörü ölçümlerde 0,8 clo olarak alınmıştır. Metabolik oran değerleri bölümlerine bağlı olarak düşük 100 W/m2 ve orta 135 W/m2 değerler olarak kabul edilmiştir. Giysi faktörü etkisinin incelenmesinde değerler 0,5, 0,6, 0,7, 0,8, 0,9, 1 clo olarak seçilmiştir. Çalışma sonucunda fabrika içinde termal konfor bakımından en iyi ve kötü bölümün sırasıyla lojistik ve kalıphane olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların düşük giysi faktörü değerlerinde özellikle iş yoğunluğunun yüksek olmadığı sabah saatlerinde ortamı daha konforlu hissettikleri görülmüştür. Çalışmada dikkate değer bir sonuç olarak ağırlığı 80 kg’ın üzerindeki kişilerin ortamı daha sıcak hissettikleri yapılan anket sonucu belirlenmiştir. Yüksek metabolik oranda çalışan kişilerin düşük metabolik oran gerektiren işlerle değişimli çalışmasının konfor hissi bakımından önemli olduğu tespit edilmiştir.
In this study, the thermal comfort conditions of the company in the automotive sector and the effects of working weight, clothing factor, metabolic rate on thermal comfort were investigated. Thermal comfort measurements were done in 6 divisions. The divisions that the measurements were done are molding, welding, pressing, dye house, assembling and logistic. The measurements were done via DELTA OHM 52.1 labeled equipments and software. The clothing factor is taken as 0,8 clo during measurements. Metabolic rates varies between low 100 W/m2 and medium 135 W/m2 ratios depending to their divisions. During examination of the clothing factor, the rates were selected as 0,5, 0,6, 0,7, 0,8, 0,9, 1 clo. As a result of the study, it was determined that the best and worst thermal comfort in the factory are respectively logistics and molding. On low ratio clothing factor, employees feel more snug especially during morning hours as workload is not high was seen. During the research, the people whose weight are over 80 kg. feel surrounding much more hot was determined as significant finding as the conclusion of survey. The importance of alternate shift between the employees work with high metabolism ratio and the employees work with low metabolism ratio ascertained.

Description

Keywords

Isıl konfor, Isı baskısı, Metabolik oran, Giysi yalıtım fakötürü, WBGT, PMV, Thermal comfort, Heat pressure, Metabolic rate, Clothing insulation factor

Citation

Sökmen, K. F. (2018). "Doğal yol ile havalandırılan bir sanayi kuruluşunda ısıl konfor incelemesi ve giysi faktörü, metabolik oran, çalışan ağırlığının konfora etkilerinin araştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(3), 341-354.