Görüntü analizi yaklaşımı ile dikiş büzülmesi ölçümü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada dikiş büzülmesinin objektif ölçümü ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi sunulmuştur. Ölçüm için kamera, ışıklandırma sistemi, dönen platformdan oluşan bir düzenek geliştirilmiştir. Görüntü analizi teknikleri kullanılarak, büzülmüş kumaş yüzey profili elde edilmiştir. Önceki çalışmada uzmanlar tarafından subjektif olarak değerlendirmiş kumaşlar için, kırışıklık yoğunlukları hesaplanmıştır. Sonuçlar, standart subjektif metot değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hızlı ve maliyeti düşük bir ölçüm sistemi geliştirilmiş, yeterli hassasiyette dikiş büzülme dereceleri hesaplanmıştır.
In this study objective measurement of seam puckering and evaluation of the obtained data were presented. A device consisting of camera, illumination system and rotating stage was developed for measurement. Puckered fabric surface profile was extracted using image processing techniques. Wrinkle densities were calculated for puckered fabrics which were evaluated by experts subjectively in previous study. Results were compared with standart subjective method ratings. Fast, inexpensive measurement system was developed and sufficient seam puckering degrees were calculated.

Description

Keywords

Dikiş, Dikiş büzülmesi, Görüntü analizi tekniği, Seam, Seam puckering, Image processing technique

Citation

Süvari, F. ve Meriç, B. (2008). "Görüntü analizi yaklaşımı ile dikiş büzülmesi ölçümü". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 13(2), 35-44.