Soğurmalı ısı yükselticilerinde amonyak-su ile lityum bromür-su eriyiklerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, amonyak-su ve lityum bromür-su eriyiği kullanan Soğurmalı Isı Pompası (AIP) ve Soğurmalı Isı Yükseltici (AIY) sistemlerin analizi üzerine bir çalışmayı içermektedir. Temel AIP ve AIY sistemleri izah edilmiş ve çalışma prensipleri açıklanmıştır. AIY sistemleri, genellikle soğutucu akışkan olarak amonyağın kullanıldığı amonyaksu eriyiği ve soğutucu akışkan olarak suyun kullanıldığı lityum bromür-su eriyiklerini yaygın olarak kullandıklarından, bu iki çift ısıtma tesir katsayısı, dolaşım oranı ve maksimum sistem basınçları dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, lityum bromür-su eriyiği kullanan AIY sistemin, amonyak-su eriyiği kullanan sisteme göre daha iyi bir performans gösterdiği sonucuna varılmıştır.
This study included an investigation to analyze the Absorption Heat Pump (AHP) and Absorption Heat Transformer (AHT) using ammonia-water and water-lithium bromide solutions. A fundamental AHP and AHT systems are described and the operating sequence is explained. Since the AHT systems widely use ammonia-water solution with ammonia as the refrigerant and water-lithium bromide solution with water as the refrigerant, the comparison of the two is presented in respect of the coefficient of performance (COP), the flow ratio (FR) and the maximum system pressure. It is concluded that the AHT system using water-lithium bromide solution provided better performance than the system using ammonia-water solution.

Description

Keywords

Soğurmalı ısı pompası, Soğurmalı ısı yükseltici, Lityum bromür-su eriyiği, Amonyak-su eriyiği, Absorption heat pump, Absorption heat transformer, Water-lithium bromide solution, Ammonia-water solution

Citation

Kurem, E. ve Horuz, İ. (2004). "Soğurmalı ısı yükselticilerinde amonyak-su ile lityum bromür-su eriyiklerinin karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(2), 27-35.