Asimetrik evolvent profilli düz dişlilerin boyutlandırılması ve geometrik modellerinin oluşturulması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu yayında, evolvent profilli düz dişli çarkların farklı bir uygulaması olan asimetrik profilli çarkların boyutlandırılması ve kullanılabilirlik araştırmaları için geometrik modellerin oluşturulması üzerine bir çalışma sunulmaktadır. Asimetrik dişliler bildiğimiz evolvent düz dişlilerin problemlerine (titreşim, gürültü, yük taşıma kapasitesinin arttırılması, kütle azaltılması vb.) bir alternatif çözüm olarak göz önüne alınmaktadır. Bu amaçla, literatürde konuyla ilgili mevcut araştırmaların değerlendirilmesi, asimetrik profilli çarkların geometrik bağıntıları, bir diş modelleme yöntemi ve yaygın kullanımı olan sonlu elemanlar metodu yardımıyla modellenmiş bir diş örneği sunulmuştur.
This paper presents a research study on geometrical modelling, which is necessary for the dimensioning and use ability of involute spur gears with asymmetric teeth. Asymmetric gears are considered as an alternative solution to solve some problems of conventional gears (vibration, noise, increasing load carry capacity, decreasing mass etc.). For this purpose, in this study, the papers, that are not many in literature, is discussed. The geometrical equations of asymmetric gears and a gear design method are presented. A design example is created via Finite Elements Method that is commonly used for the analysis of tooth modeling.

Description

Keywords

Dişli çark, Asimetrik diş, Bilgisayar destekli analiz, Gears, Asymmetric tooth, Computer aided analysis

Citation

Çavdar, K. vd. (2004). "Asimetrik evolvent profilli düz dişlilerin boyutlandırılması ve geometrik modellerinin oluşturulması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(1), 111-121.