2010 Cilt 15 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 16 of 16
  • ItemOpen Access
    Kırkayak iplik üretim teknolojisi ve üretimde etkili olan parametrelerin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-04-06) Çokkeser, Hatice Kübra; Çeven, Erhan Kenan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Tekstil teknolojisindeki gelişmeler ve moda olgusu, görünüm yönünden çeşitli yüzey efektlerine sahip kumaş yapılarının tasarlanmasında itici güç olmuştur. Bu sebeple farklı yüzey efektlerine sahip kumaş yapılarının üretimi için farklı tekniklerle oluşturulan fantezi iplik kullanımı da artış göstermiştir. Ticari anlamda önem kazanan yeni fantezi iplik üretim tekniklerinden birisi de örme makinelerinde fantezi iplik üretimidir. Düz ve yuvarlak örme tekniği ile üretilebilen bu iplikler sayısız desenlendirme olanağına sahiptir. Bu iplikler yapı ve görünümlerine göre farklı şekillerde adlandırılmaktadır. Kırkayak iplikler olarak adlandırılan iplikler bir çeşit düz örme makinesi olan fantezi iplik kroşe makinesinde üretilmektedir. Bu çalışmada örme tipi fantezi iplikler içinde önemli bir üretim payına sahip olan kırkayak ipliklerin üretim teknolojisi incelenmiş ve iplik üretimini etkileyen önemli parametreler deneysel olarak açıklanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Cost and potential analysis of biogas in Eskisehir
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-12-09) Ergür, H. Sevil; Okumuş, Fatih
    In this study, cost analyses were prepared for biogas production in Eskisehir considering the cattle potential. Beside this, solution methods were investigated for returning the biogas product wastes as a fertilizer to the farmers in the area. Energy is accepted as an indicator of development. Development is defined with the amount of energy per man. In Turkey, 50% consumed energy is imported from different countries. Large amount of energy consumption requires new raw materials to produce energy. Due to the sources of unrenewable energy are running out rapidly and environmental pollution are very hazardous, countries were tend to renewable energy. So, the importance of biogas production was increased day by day. As a basis, biogas is obtained in air-free medium by fermentation with plant and animal wastes. It is a burnable gas mixture. Biofertilizer is more efficient than the normal one.
  • ItemOpen Access
    Bursa’daki alt ve orta gelire yönelik TOKİ konutlarında memnuniyet araştırması
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-01-06) Dostoğlu, Neslihan; Gür, Miray; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Türkiye’de konut politikaları, özellikle son on yıldır devlet tarafından ele alınmış modelin egemenliğinde, özel sektörün önemli katkıları ve yerel yönetimlerin işbirliği çerçevesinde yapılan çalışmalarla çok farklı bir boyuta gelmiştir. TOKİ kapsamında gelişen, konut üretimine yönelik oluşumun gerçekleştirildiği uygulamalar, nitelik ve nicelik açısından irdelenmesi gereken, inşaat ve konut sektörünü, meslek odalarını ve halkı oldukça meşgul eden önemli konulardan biri haline gelmiştir. Çalışmada, TOKİ’nin Türkiye konut politikalarındaki yeri, Bursa’daki konut üretimi, TOKİ uygulamaları ve alt-orta gelir grubuna yönelik TOKİ konutlarındaki kullanıcı memnuniyeti ele alınmıştır. Tarih boyunca ticari açıdan önemli ve günümüzde de sanayi kenti olması nedeniyle, Bursa’nın en büyük göçü alan kentlerden biri haline gelmesi, gecekondulaşma ve çarpık kentleşme sorunlarını beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte, sanayi şehri olması, kentte her gelir grubuna yönelik konut gereksinimine yol açmaktadır. Bütün bu özelliklerinden dolayı, gecekondu dönüşümü ve alt-orta gelir gruplarını konutlandırma amacıyla gerçekleştirilen TOKİ konutlarının incelenmesi için Bursa önemli ve nitelikli bir örnek oluşturmaktadır. Çalışmada önemle vurgulanmak istenen, konut üretiminde nicelik boyutunun aşılıp, niteliğin de dikkate alınmasının gerekliliği, TOKİ uygulamalarının doğal, ekolojik ve kültürel değerleri ortaya çıkaran kimlikli bir mimarlık anlayışı çerçevesinde daha yaşanabilir ve kaliteli çevreler oluşturmaya yönelmesinin olumlu olacağıdır.
  • ItemOpen Access
    Kirlenmiş toprakların biyoremediasyon ile ıslahı
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-12-09) Dindar, Efsun; Şağban, F. Olcay Topaç; Başkaya, Hüseyin Savaş; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Dünyadaki nüfus artışı, kirlenmiş toprak alanlarının çoğalmasına neden olmakta ve kirlilik seviyesi gelişmişlik ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Günümüzde, özellikle gıda, sağlık ve otomotiv endüstrisinin hızlı büyümesi sonucu ortaya çıkan atıkların kontrolü büyük önem taşımaktadır. Kirleticilerin topraklarda birikmesinin sadece toprak verimliliği ve ekosistem fonksiyonları üzerinde değil aynı zamanda besin zinciri yoluyla hayvan ve insan sağlığı üzerinde de önemli etkileri vardır. Toksifikasyonu önlemek ve çevresel kirleticileri parçalamak için mikroorganizmaların kullanımı esasına dayanan biyoremediasyon, çevre kirliliğinin bertarafında ve önlenmesinde etkili bir biyoteknolojik yaklaşım olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada kirlenmiş toprakların biyoremediasyonuna ilişkin bilgilere ve tekniklere yer verilmiştir. Biyoremediasyon doğal yollarla gerçekleşen ve maliyet açısından diğer yöntemlere göre daha ekonomik bir proses olması sebebiyle oldukça avantajlıdır. Ancak arıtım süresinin uzun olması ve yüksek kirletici konsantrasyonlarında verimli sonuçlar elde edilememesi yöntemin kullanılabilirliğini kısıtlamaktadır.
  • ItemOpen Access
    İnterferometrik optik fiberli jiroskoplarda açık ve kapalı çevrim yapılarının analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-12-30) Horozoğlu, Gülsüm; Karlık, Sait Eser; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Günümüzde, optik fiberlerin haberleşme sistemlerinde düşük kayıplı iletim ortamı olarak kullanımının yanı sıra algılayıcı olarak kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. Jiroskop, kesin yön tayini, konumlandırma ve durum kontrolü için kullanılan en temel cihazlardandır. Navigasyon sistemleri başta olmak üzere, çeşitli askeri ve ticari uygulamalarda en çok tercih edilen jiroskop türü interferometrik optik fiberli jiroskoptur (IFOG). Bu çalışmada faz modülasyonlu IFOG ile açısal yer değiştirme algılamanın teorik altyapısı açıklanmış, IFOG’un temel yapısında bulunan performans problemlerini ortadan kaldırmak için geliştirilen faz modülasyonlu açık ve kapalı çevrim IFOG yapıları analiz edilmiş, IFOG’un performans karakteristiklerine değinilmiş ve karasal navigasyon uygulamaları baz alınarak Sagnac faz farkının benzetimi yapılmıştır. Benzetimlerde, farklı fiber uzunlukları için Sagnac faz farkının açısal hız ile değişimi, fotoalıcı çıkış gücünün ve çıkış işaretinin Sagnac faz farkı ile değişimi incelenmiştir. Elde edilen sonuçların pratik uygulamalardaki sonuçlarla örtüşen ve ayrılan yönleri vurgulanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bursa çarşı makroformundaki saçılmanın fraktal boyut ile belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-10-22) Deniz, Özgür; Gürsakal, Necmi; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Bursa 1326 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmiş ve fethin ardından kent surları dışında bir çarşı kurgusu oluşmuştur. Temelde, çarşı bölgesi, 16.yüzyılda özgün formuna ulaşmış kullanıcılar ve mekan sahiplerinden oluşan aktörler için yaklaşık 3.5 yüzyıl yeterli denebilecek bir performans ile hizmet vermiştir. Ancak 1958 yılında yaşanan büyük yangın ile birlikte tetiklenen değişim aynı zamanda nüfusun artması ve teknolojik gelişmelerin etkisi sonucunda, mevcut çarşı formunun-dokusunun morfolojik farklılıklar göstermesi sebebini doğurmuştur. Bu çalışmadaki temel amaç; tarihi süreçte değişim gösteren çarşı morfolojisindekidokusundaki lekesel saçılmaların fraktal boyut bağlamında ele alınarak çıkan sonuçlar doğrultusunda değerlendirilerek incelenmesi olmuştur.
  • ItemOpen Access
    An architectural desing studio in approach: “Galata experience”
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-12-22) Çetinkaya, Haluk; Deniz, Özgür; Akıncıtürk, Nilüfer; Çağlı, Yıldız; Erbil, Yasemin; Gür, Miray; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    This study has been brought about due to the projects carried out in our country in recent years under the name of “transformation”. We believe it is both valuable and necessary that these transformation projects, which involve individuals who take part in the academic process and who are concerned with studio education, should also be dealt with in the architectural education process. Formed out of this idea, the “architectural design studio” was conceived with the aim of enabling students to “re-think” the above concepts and, by creating various projects in this context, of increasing their “internalisation” and “awareness” of the subject. In this case study, concepts such as urban transformation, urban change and urban environment, which are the “artificial” and, unfortunately, “sterile” concepts mentioned above, are discussed with the “Galata experience” on the basis of the students’ designs.
  • ItemOpen Access
    Nanomimarlık bağlamında nanomalzemeler
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-07-28) Gür, Miray; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Genel olarak 100 nanometreden daha küçük boyuttaki malzeme, cihaz ve sistemlerle ilgilenen nanoteknoloji, tıp, tekstil, enerji, gıda vb. pek çok alanda önemli gelişmeler meydana getirmiştir. Mimarlık ve bina yapım sürecine de önemli katkılar sağlayan nanoteknolojinin günümüz yapı sektöründeki en somut yansıması nanomalzemelerin hayata geçirilmesiyle olmuştur. Bu çalışmada, nanomimarlıktan yola çıkılarak yapıda kullanılan nanomalzemeler detaylı olarak incelenmiş, uygulama örnekleri ele alınmıştır.
  • ItemOpen Access
    Mimari bürolarda bilgisayarlı uygulamaların yeri ve önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Erbil, Yasemin; Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Yapı tasarım ve üretim süreci proje üzerinde defalarca değişiklikler yapılmasını gerektiren bir süreçtir. Bu değişiklikler kimi zaman müşterilerin özel isteklerinden kaynaklanabilirken, kimi zaman da şantiye sahasında yaşanan sorunlar veya malzeme temininde sıkıntılarla karşılaşılması dolayısıyla ortaya çıkabilmektedir. Bu tür değişikliklerin zaman kaybetmeksizin yapılabilmesi bakımından bilgisayarla çizim yapılmasının önemi büyüktür. Dünyadaki mimari bürolara bu açıdan bakıldığında, bilgisayarlı uygulamaların neredeyse vazgeçilemez bir hale geldiği görülmektedir. Bu makalede; Türkiye’deki mimari bürolar açısından bilgisayarlı uygulamaların sağladığı kazançlar araştırılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Dışarıdan yalıtımlı binaların ara kat döşemelerinin ısıl davranışının deneysel olarak incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-08-10) Cihan, M. Timur; Sezer, Filiz Şenkal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Ilıman iklim şartlarında dış ortam sıcaklıklarının değişimi, periyodik rejimden önemli miktarda sapma gösterir. Bu şartlarda yapı elemanının davranışının, kontrollü ortamlarda gerçekleştirilen deneylerden elde edilen sonuçlardan farklı olması beklenir. Bu çalışmada ılıman iklim şartlarındaki dışarıdan yalıtımlı binaların ara kat kirişli döşemelerinin ısıl davranışı araştırılmıştır. Bu amaçla kullanım halindeki binalar üzerinde gerçekleştirilen gerçek şartlar altındaki ölçüm değerleri esas alınmıştır. Dışarıdan yalıtımlı EPS katkılı beton blok duvar+kiriş’den oluşan duvar kesitinin (ara kat döşemelerinin) ısıl davranışı, 2 adımda kapsamlı şekilde incelenmiştir. Bu adımlar; yaklaşık bir ay süren tüm ölçüm süresi içindeki genel davranışlar ve ortam ve yüzeylerde ölçülen minimum, ortalama ve maksimum sıcaklıkların değişimidir.
  • ItemOpen Access
    Binalarda yapı fiziği problemleri: Bursa’da bir kamu kurumu örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Güler, Hande; Sezer, Filiz Şenkal; Ülkü, Sedat; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Yapılar, bulundukları ortam koşullarında veya inşaları esnasında yapılan bazı tasarım ya da uygulama hataları sonucu çeşitli problemlerle karşılaşabilmektedir. Bu problemler, ‘yapı fiziği problemleri’ olarak adlandırılmakta ve zamanla yapıda veya yapı bileşenlerinde çeşitli deformasyonlara yol açarak hem konforsuz, hem de güvensiz yaşam alanlarına neden olmaktadır. Problemlerin önüne geçilebilmesi amacıyla, gereken önlemlerin alınması kaçınılmaz bir durumdur. Çünkü yapı fiziği kurallarına uymamanın doğuracağı sonuçlar büyük tahribatlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; öncelikle seçilen yerleşim alanında karşılaşılan mevcut yapı fiziği problemlerin tespit edilmesidir. Böylece bu tespitlerin gelecekte yaşanabilecek benzer olumsuzluklara ışık tutabilmesi ve gereken önlemlerin alınması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, yerleşim alanındaki yapı fiziği problemleri ve tahribatları fotoğraflandırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Tekstil terbiyesinde ozon kullanımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Öztürk, Dilek; Eren, Hüseyin Aksel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Tekstil terbiyesinin bir çok uygulamasında yükseltgen ve indirgen maddelerin kullanımı yaygındır. En yaygın kullanılan yükseltgen madde hidrojen peroksit olup temel uygulama alanı ağartmadır. Diğer yükseltgen maddelere örnek olarak sodyum hipoklorit ve sodyum klorit verilebilir. Bu yükseltgen maddelerin uygulanmalarında aktivasyonu ve stabilizasyonu sağlamak için çeşitli yardımcı kimyasal maddelerin kullanımı yanında sıcaklık ayarı gerekmektedir, örneğin pamuklu mamullerin hidrojen peroksit ile ağartılması genellikle kaynama sıcaklığında yapılmaktadır. Ozon oksidatif bir madde olup redoks potansiyeli hidrojen peroksitinkinden bile yüksektir ve son yıllarda literatürde çıkan yayınlarda rapor edildiği gibi soğukta ilave kimyasal madde gerekmeden istenen reaksiyonları verebilmektedir. Bu özelliğinden hareketle daha düşük çevresel etki ve daha düşük maliyetler hedefleyen ozon ile terbiye konusunda son yıllarda literatürde bir çok çalışma rapor edilmiştir. Bu makalede ozonun tekstil terbiye işlemlerinde kullanımını rapor eden literatür sistematik olarak incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    An optimal approach to target tracking problem
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Yılmaz, Ersen; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Target tracking is an important research area widely studied in many engineering disciplines. In this paper, we present an optimal approach to solve the target tracking problem in three-dimesional space. We initially define the problem as an optimization problem and then we solve it as a minimization problem. The performance of the approach is analyzed by simulation experiments.
  • ItemOpen Access
    4G yeni nesil LTE GSM baz istasyonu anten tasarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Acar, Metin; Yalçın, Uğur; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada LTE 4G baz istasyonu antenleri incelenmiş ve bu sistemde çalışabilecek ilgili anten tasarımı yapılmıştır. Öncelikle 4G anten sistemleri araştırılmış, yüzeysel kullanım, hafiflik, ucuzluk gibi özeliklerinden dolayı tasarım için panel dipol anten seçilmiş ve uygun frekans aralığında çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Tasarımı yapılan anten diğer GSM frekanslarında da çalışmaya elverişlidir. Bu şekilde baz istasyonlarındaki anten sayıları azaltılarak, maliyet düşürülebilir.
  • ItemOpen Access
    Arap Hanı ve yapının 18 - 19. yüzyıl İstanbul hanları içindeki yeri
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Boyacıoğlu, Didem
    Bu çalışma, İstanbul’un Eminönü İlçesi’nde yer alan Arap Hanı’nın tarihsel gelişimi ve mekan özelliklerinin incelenmesinin yanı sıra 18. ve 19. yüzyıl şehir hanlarıyla yapılan karşılaştırmalar neticesinde dönem hanlarının yapım teknikleri ve mimari özelliklerinin tartışılmasını hedeflemektedir. Arap Hanı, bir iç avlu etrafında düzenlenmiş beşik tonozlu mekânlardan oluşan iki katlı, kâgir bir yapıdır. Klasik Osmanlı ticaret han mimarisinin plan şemasını tekrar etmekle beraber, 19. yüzyılda, batı etkisiyle birlikte görülen malzeme ve üslup farklarını da içermektedir. Bu özellikleri ile yapı, Osmanlı şehir hanlarının batılılaşma çabaları ile birlikte geçirdiği köklü değişiklikleri de gözler önüne sermektedir. Çalışma kapsamında, 18. ve 19. yüzyıl İstanbul hanları genel özellikleriyle ele alınmış, plan, cephe, malzeme ve yapım teknikleri açısından Arap Hanı ile karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır. Makale esas olarak, yazarın, İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü’nde, Doç. Dr. Yegan Kahya danışmanlığında, 2005 yılında tamamladığı “Eminönü Küçükpazar’da Arap Hanı Restorasyon Projesi” isimli Yüksek Lisans Tezi’ne dayanarak hazırlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gauss ışınlarının saçılmasının sınır kırınım dalgası teorisi ile incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Yalçın, Uğur; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, Gauss ışınlarının yutucu yarım bir düzlemden saçılması Sınır Kırınım Dalgası Teorisi ile incelenmiştir. İlk olarak, Gauss ışın demeti ifadesi kullanılarak uygun koordinatlarda vektör potansiyeli tanımlanmıştır. Bu potansiyel ifadesi Sınır Kırınım Dalgası Teorisi integralinde kullanılmıştır. Açıklık yüzeyinden geçen ve kırınan alanlar hesap edilmiştir. Ayrıca, yutucu yarım düzlemin kenarından kırınan alanlar düzgün (uniform) alanlar olarak ifade edilmiştir. Elde edilen alan ifadeleri, gelen alan (Gauss ışın demeti) ile sayısal olarak karşılaştırılmıştır.