Bursa’da pediatrik talasemi, hemofili ve lösemili olgu annelerinin aşırı koruyucu ebeveyn tutumları ve duygu durumlarının değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, talasemi, hemofili ve lösemi tanısı almış çocukların annelerinin aşırı koruyucu ebeveyn tutumları ile duygu-durumlarının incelenmesidir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya toplam 74 çocuğun annesi katılmıştır. 52 çocuğun annesi çalışma grubunu (talasemi, hemofili ve lösemi tanısı almış çocukların anneleri) ve 22 çocuğun annesi ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışmanın verileri Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve PARİ ile elde edilmiştir. BULGULAR: Elde edilen sonuçlara göre, çalışma grubunda aşırı koruyucu ebeveyn tutumları kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazladır. Çalışma grubu kendi içinde karşılaştırıldığında hemofili olguların annelerinin lösemili olanlara göre anlamlı olarak aşırı koruyucu tutumları olduğu gözlenmiştir. Çalışma grubunun depresyon, anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostalite puanları, kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazladır. Aynı zamanda aşırı koruyucu ebeveyn tutumları ile anksiyete arasında olumlu bir ilişki vardır. TARTIŞMA ve SONUÇ: Aşırı koruyucu ebeveyn tutumları, çocukların ileriki yaşamlarında gelişimsel geriliklere ve birçok psikopatolojiye neden olabildiğinden, kronik ya da ciddi bir rahatsızlığı bulunan çocuklar ve ebeveynleri ile bu tutumlara yönelik psikolojik görüşmeler ve müdahaleler yapılması gerekebilir.
INTRODUCTION: The aim of the current study was to investigate overprotective parenting attitudes and emotional status among thalassemia, hemophilia and leukemia patients’ mothers. METHODS: Seventy-four children who were between six to sixteen years old participated in current study. Fifty-two children were in the study group (thalassemia, hemophilia and leukemia patients) and twenty-two children in control group. Brief Symptom Inventory and Parental Attitude Research Instrument (PARI) were used to collect data. RESULTS: According to the results, over protective parenting attitudes in the study group were significantly higher than the control group. When the study group was compared within itself, it was observed that the mothers of the hemophilia had significantly protective attitudes compared to the leukemia patients. The depression, anxiety, negative self-perception, somatization and hostility scores of the study group were significantly higher than the control group. At the same time, there is a positive relationship between over-protective parenting attitudes and anxiety. DISCUSSION and CONCLUSION: Overprotective parenting attitudes can cause some psychopathology and developmental defiency in the childrens’ future personal life. Children diagnosed with chronic or serious illness and their family should be evaluated psychologically.

Description

Keywords

Kronik ya da ciddi hastalığı bulunan çocuklar, Aşırı koruyucu ebeveyn tutumları, Duygu durum, Chronic or seriously ill children, Overprotective parenting, Emotional status

Citation

Katrancıoğlu, A. Ç. ve Evim, M. S. vd. (2018). "Bursa’da pediatrik talasemi, hemofili ve lösemili olgu annelerinin aşırı koruyucu ebeveyn tutumları ve duygu durumlarının değerlendirilmesi". Güncel Pediatri, 16(3), 37-50.