Frantz Fanon’da şiddetin meşruluğu sorunu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Akdemir, Müslim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Üçüncü Dünya’nın önemli düşünürlerinden olan Fanon şiddet kavramını Batı’nın Üçüncü Dünya halkları üzerindeki yıkıcı ve yok edici etkisine karşı farklı bir anlamda kullanarak yüceltmiştir. O şiddeti meşrulaştırırken, yerli halkın ezilen bilincini terk etmesi ve özgürlüklerini elde etme çabası olarak görmüştür. Fanon şiddeti bireysel düzlemde temizleyici bir güç olarak görürken sömürge insanının aşağılık kompleksinden ve umutsuzluktan kurtuluşunu da şiddetin meşrulaştırılmasına bağlar. O, şiddeti savunmaktan çok Kara Afrika’sındaki şiddeti açıklamak ve meşrulaştırmak niyetindedir.
Fanon, one of the most important philosophers of the 3rd world, elevates the concept of violence against the destructive and devasting effects of the West on the 3rd World people by using it in a different meaning. He, legitimating the violence, sees it as the local people’s leaving their defeated awarenesses and their struggles for gaining their freedom. Considering the violence in an individual platform as a cleaning power, he relates the legitimating violence to exploited people’s salvation from inferiority complex and desperation. He intend to explain and legitimate violence in black Africa rather than defending it.

Description

Keywords

Şiddet, Meşruluk, Sömürgeci, Sömürülen halk, Bağımsızlık, Avrupa, Üçüncü dünya, Violence, Legitimacy, Colonialist, Exploited people, Independence, Europe, The third world

Citation

Akdemir, M. (2009). "Frantz Fanon’da şiddetin meşruluğu sorunu". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 12, 255-259.