Publication:
Sebze tohum üretiminde arıların önemi

dc.contributor.buuauthorTurhan, Ahmet
dc.contributor.departmentMustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.departmentBitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-03T11:38:38Z
dc.date.available2021-02-03T11:38:38Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractArılar, önemli çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde optimum tozlaşma ve döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları ve bombus arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması gerekir. Bu bitkilerde tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak kabul edilmektedir.
dc.description.abstractPollination is the first step in assuring fertilization, and the most important factor in determining product amounts. It also affects fruit shape and size. Bees are important flower visitors, and are pollinators of various plants. Pollination by bees is necessary for the production of vegetable varieties, and appropriate pollination is closely related to individual vegetative production, as well as vegetable quality. The tomato, pepper and eggplant, which belong to Solanaceae family, are fertilize themselves. In these vegetables, the formation and development of flowers, pollination and fertilization events affect the quality and quantity of the product. Even in vegetables that fertilize themselves, more products can be obtained by cross-pollination. In this context, bees are necessary as additional pollinators for the formation of both the fruits and seeds.
dc.identifier.citationTurhan, A. (2013). ''Sebze tohum üretiminde arıların önemi''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 13(2), 88-95.
dc.identifier.endpage95
dc.identifier.issn2687-5594
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage88
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/409326
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/15913
dc.identifier.volume13
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journal
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectArı
dc.subjectTozlaşma, sebze
dc.subjectVerim
dc.subjectTohum üretimi
dc.subjectPollination
dc.subjectBee
dc.subjectSeed production
dc.subjectVegetable
dc.subjectYield
dc.titleSebze tohum üretiminde arıların önemi
dc.title.alternativeImportance of bees in vegetable seed production
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentMustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu/Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
13_2_5.pdf
Size:
196.82 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: