Publication:
Gıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi

dc.contributor.buuauthorÖzcan, Tülay
dc.contributor.buuauthorDelikanlı, Berrak
dc.contributor.buuauthorYıldız, Eda
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-09T12:50:59Z
dc.date.available2020-01-09T12:50:59Z
dc.date.issued2015-10-23
dc.description.abstractGıda alerjisi, insan bağışıklık sisteminin belirli gıdalara karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Gıdalarda bulunan alerjenler insan sağlığını ve dolayısıyla da gıda güvenliğini tehdit eden önemli tehlikelerden biri olarak görülmektedir. İşlenmiş gıdaların alerjenik özelliklerinden ziyade IgE bağlama kapasitesi hakkında birçok çalışma bulunurken; kontrollü koşullar altında gıda üretim yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkileriyle ilgili sistematik denetlemeler yok denecek kadar azdır. Bu derleme, gıda işleme yöntemleri ve bu yöntemlerin gıdaların alerjenik kapasitelerine etkisi üzerine genel bir bakış sağlamaktadır.
dc.description.abstractFood allergy is a hypersensitivity reaction shown by human immune system against specific nutrients. Allergens which exist in nutrients are considered as important risk factor which threats human health as well as food safety. Most study reports are available on the IgE-binding capacity of processed foods rather than their allergenicity, whereas systematic investigations about the effects of food processing systems on allergenicity by under controlled conditions are scarce. Accordingly this review provides an overview of the common methods of food processing and their effects on the allergenic potential of foods.
dc.identifier.citationÖzcan, T. vd. (2015). "Gıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2), 165-181.
dc.identifier.endpage181
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage165
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/228157
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5586
dc.identifier.volume29
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectGıda
dc.subjectAlerjan
dc.subjectGıda işleme
dc.subjectFood
dc.subjectAllergan
dc.subjectFood processing
dc.titleGıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of food processing methods on food allergenicity
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
29_2_16.pdf
Size:
327.92 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: