Publication:
Turistik sahil bölgelerinde atık yönetimine bir örnek: Bodrum

dc.contributor.buuauthorÖner, Burak
dc.contributor.buuauthorEleren, Sevil Çalışkan
dc.contributor.buuauthorSalihoğlu, Nezih Kamil
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2020-09-07T08:55:15Z
dc.date.available2020-09-07T08:55:15Z
dc.date.issued2019-02-21
dc.descriptionBu makale 10-12 Ekim 2017 tarihleri arasında U.Ü. Asım Kocabıyık M.Y.O. Yerleşkesi/Gemlik'te düzenlenen Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu'nda (UCEDKKS-2017 Bursa) sunulmuş ve yeniden değerlendirilmiştir.
dc.description.abstractAtık yönetimi, çevresel koşullar ve ekonomik gelişmişlik göz önüne alınarak belli bir alan içerisinde, atığın oluşumundan nihai bertarafına kadar olan süreci inceleyen, ihtiyaçları belirleyen bir sistemdir. Bu çalışmada, turistik sahil bölgelerine örnek oluşturması sebebiyle Muğla iline bağlı Bodrum Belediyesi‟ndeki atık yönetim sistematiği incelenmiştir. Kentsel atıkların yönetimini etkileyen konular ve saha çalışmaları sonunda elde edilen atık yönetim verileri sahil bölgelerindeki iç ve dış turizme bağlı olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda; bölgedeki turizm faaliyetlerine bağlı olarak; yaz-kış nüfusları arasında %728‟lik bir fark oluştuğu tespit edilmiştir. Bodrum'da atık toplama ve taşıma faaliyeti iki bölgede özel sektör, bir bölgede belediye tarafından gerçekleştirilmektedir. Bodrum ilçesinde yaz sezonunda turistik nüfusun artmasına paralel olarak evsel atıklar 180 ton/günden 490 ton/güne, parkbahçe atıklarının da 10 ton/günden 450 ton/güne çıktığı belirlenmiştir. Birçok turistik bölgemizde olduğu gibi Bodrum‟da da halihazırda bir düzenli depolama tesisinin bulunmayışının en önemli atık yönetim sorunu olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractWaste management is a system that determines needs within a certain area taking into account the environmental conditions and economic development, from the generation of waste to final disposal. In this study, waste management system in Bodrum Municipality of Muğla province was examined. The issues affecting the management of municipal waste and waste management data obtained at the end of field studies were evaluated based on internal and external tourism in coastal areas. At the end of the study; depending on the tourism activities in the region; the population increased by 728% in the summer months compared to the winter months. In the summer season, in parallel with the increase of the tourist population in Bodrum Province, it has been determined that the municipal wastes are increased from 180 tons/day to 490 tons/day and park-garden wastes from 10 tons/day to 450 tons/day. The collection and transportation of waste in Bodrum is carried out by the municipality in one district and by the private sector in two district. Moreover, as it is in many touristic regions, it is concluded that the absence of sanitary landfill in Bodrum is the most important waste management problem.
dc.identifier.citationÖner, B. vd. (2019). "Turistik sahil bölgelerinde atık yönetimine bir örnek: Bodrum". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 207-218.
dc.identifier.endpage218
dc.identifier.issn2148-4147
dc.identifier.issn2148-4155
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage207
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/706770
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/12558
dc.identifier.volume24
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi / Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectTurizm
dc.subjectSahil bölgeleri
dc.subjectAtık yönetimi
dc.subjectTourism
dc.subjectCoastal areas
dc.subjectWaste management
dc.titleTuristik sahil bölgelerinde atık yönetimine bir örnek: Bodrum
dc.title.alternativeAn example of waste management in touristic coastal areas: Bodrum
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentMühendislik Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
24_1_18.pdf
Size:
1.11 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: