Yayın:
Oryantalistlerin fıkhî hadislerin menşei ile ilgili görüşleri ve tenkidi

dc.contributor.buuauthorKahraman, Hüseyin
dc.contributor.departmentİlahiyat Fakültesi
dc.date.accessioned2021-01-28T10:04:03Z
dc.date.available2021-01-28T10:04:03Z
dc.date.issued2006
dc.descriptionAtıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.
dc.description.abstractYaklaşık iki asrı aşkın bir süredir genelde İslâm, özelde ise hadis hakkında araştırma yapan Oryantalistler, hadisin menşei hakkında Müslüman âlimlerden bütünüyle farklı düşünmektedir. Oryantalistlerin fıkhî hadislerin menşei ile ilgili görüşleri, genel olarak hadisin orijinalitesi konusundaki kanaatlerinin bir uzantısıdır. Bu araştırmada önce Oryantalistlerin hadisin menşei hakkındaki genel yaklaşımları üzerinde durulacak, sonra özellikle fıkhî/hukukî hadislerin ortaya çıkışı ile ilgili görüşleri ele alınacaktır. Daha sonra da bütün bu görüşler değerlendirilmeye çalışılacaktır. Çalışmada, genel itibariyle Oryantalistlerin de zaman zaman yaptığı gibi, Müslüman âlimler tarafından yazılmış eserlerde yer alan H.I ve II. asır ile ilgili bilgi ve beyânlar temel alınacaktır.
dc.description.abstractA hadith narrator narrates a hadith after than analyses and comments it in his opinion. One of facts that may impress the narrator’s analyses and comments efforts, is his theological thought, denominationalism and to be member of a denomination that comes into view from the ends of the I. century. With its this property, the membership of denomination is one of merits that shapes to personal and social life. But, at least in some part of society, the membership thought is transformed into extreme attachment that causes to be perceived the denomination leader’s opinion as absolute and unique true. This fact may play a part sometimes in understanding and comment of hadiths and verses. In this article, we investigated, in exemplifity of three hadiths, the effect of theological thought and denominationalism on hadiths.
dc.identifier.citationKahraman, H. (2006). "Oryantalistlerin fıkhî hadislerin menşei ile ilgili görüşleri ve tenkidi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(2), 45-76.
dc.identifier.endpage76
dc.identifier.issn1301-3394
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage45
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/143801
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/15665
dc.identifier.volume15
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMezhepleşme
dc.subjectHadis rivayeti
dc.subjectAnlama
dc.subjectYorumlama
dc.subjectDenomination
dc.subjectHadith narration
dc.subjectUnderstanding
dc.subjectComment
dc.titleOryantalistlerin fıkhî hadislerin menşei ile ilgili görüşleri ve tenkidi
dc.title.alternativeThe critique of orientalists’ opinions on the origin of juristic hadiths
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentİlahiyat Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
15_2_3.pdf
Boyut:
361.85 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama