Publication:
Patlıcan, biber, hıyar ve kültür mantarının kontrollü atmosferde muhafazası üzerinde araştırmalar

dc.contributor.advisorEriş, Atilla
dc.contributor.authorÖzer, M. Hakan
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-03-05T06:47:41Z
dc.date.available2020-03-05T06:47:41Z
dc.date.issued1992-07-10
dc.description.abstractUludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde 1989-1991 yıllarında yapılan bu çalışmada; kontrollü atmosferde muhafazanın patlıcan, biber, hıyar ve kültür mantarının kalite parametreleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla bölümde bulunan kontrollü atmosferli soğuk hava deposundan yararlanılmıştır. Mantarın, Acraricus bisporus L. U1 hattı ile kurulan denemeleri sonucunda, özellikle % 15 C02 : % 10 02 içeren KA ile 0 °C sıcaklık ve % 90-95 n.n. koşullarında, başlangıçtaki kalitede büyük bir değişim olmaksızın 1 ay kadar depolanabileceği belirlenmiştir. Ayrıca KA koşullarının mantarın hasat sonrası büyüme ve gelişimi üzerine de etkili olduğu tespit edilmiştir. Dolmalık biberin "Kandil" ve "11B-14" çeşitleri farklı KA koşullarında, 10 °C sıcaklık ve % 90-95 n.n. de 6 hafta (43 gün) depolanmışlardır. Muhafaza sonucunda, % 5 C02 : % 5 02 ve % 10 C02 : % 5 02 KA kontrollü atmosfer koşulları başta olmak üzere, her iki çeşidde de genel dış görünüşde önemli bir değişim olmaksızın dolmalık biberin 5 hafta süreyle depolanabileceği belirlenmiştir. Hıyarlar, "Petita" ve "Beit Alpha Albeit" çeşitlerinin kullanıldığı denemede 10°C sıcaklık ve % 90-95 n.n. içeren çeşitli KA koşullarında 3 hafta süreyle depolanmışlardır. Kurulan iki deneme sonucuna göre, hıyarların % 5 C02 : % 10 02 içeren KA koşullarında, başlangıçtaki kalitenin korunarak iki hafta süre ile başarılı bir şekilde depolanabileceği bulunmuştur. Patlıcanın "Baluroi" çeşidinin kullanıldığı denemelerde 10°C sıcaklık ve % 90-95 n.n. koşullarında yürütülmüştür. Bu depolama koşullarında çeşitli KA bileşimlerinin uygulandığı 19 gün süren muhafaza sonucunda, patlıcanların % 3 C02 : % 3 02 ve % 5 C02 : % 5 02 bileşimlerinde 3 hafta depolanabileceği saptanmıştır.
dc.format.extent129 sayfa
dc.identifier.citationÖzer, M. H. (1992). Patlıcan, biber, hıyar ve kültür mantarının kontrollü atmosferde muhafazası üzerinde araştırmalar. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9870
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBahçe bitkileri
dc.subjectHorticultural crops
dc.subjectBiber
dc.subjectPepper
dc.subjectHıyar
dc.subjectCucumber
dc.subjectKültür mantarları
dc.subjectMushrooms
dc.subjectPatlıcan
dc.subjectEggplant
dc.subjectSoğuk depolama
dc.subjectCold storage
dc.titlePatlıcan, biber, hıyar ve kültür mantarının kontrollü atmosferde muhafazası üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeResearches on the preservation of eggplant, pepper, cucumber and cultivated mushroom in a controlled atmosphere
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
023722.pdf
Size:
23.61 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: