Publication:
Geleneksel Anadolu konutunun güne uyarlanmasında yapısal bir model

dc.contributor.advisorAkıncıtürk, Nilüfer
dc.contributor.authorPerker, Z. Sevgen
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentMimarlık Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2019-11-15T07:46:26Z
dc.date.available2019-11-15T07:46:26Z
dc.date.issued2010-01-07
dc.description.abstractToplumumuz için tarihsel, kültürel ve yapısal anlamda değer taşıyan geleneksel Anadolu konutunun çeşitli nedenler ile uzun süreli kullanımda yıprandığı ve giderek yok olduğu bilinmektedir. Günümüze kadar yapılan çok sayıda bilimsel araştırma geleneksel konutların kültürel ve yaşamsal değişime bağlı olarak ortaya çıkan güncel gereksinim ve isteklere yanıt veremediklerini, koruma ve yaşatma anlayışının ise konutların güncel yaşantıya uyarlanmaksızın mümkün olamayacağını vurgulamaktadır. Ancak sözü edilen akademik araştırmaların her birinin, konunun bir ya da birkaç boyutunu ele aldığı ve ele alınan boyuta / boyutlara ilişkin çözüm önerileri getirdiği görülmekte, literatürde "Geleneksel Anadolu Konutunun Güne Uyarlanması" konusunun bir sistem olarak ele alındığı herhangi bir çalışmaya rastlanmamaktadır.Tez kapsamında; geleneksel Anadolu konutunun güne uyarlanması konusunun bir sistem olarak ele alınmasını, söz konusu konutun güne uyarlanmasında etkili olan unsurların bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirilmesini ve sözü edilen unsurlar arasındaki ilişkilerin irdelenmesini sağlayacak bir kavramsal analiz modeli önerilmektedir. Ayrıca önerilen kavramsal analiz modelinin kullanılması ile geleneksel Anadolu konutu koruma uygulamalarının doğruya yakın biçimde yapılmasının sağlanacağı, söz konusu uygulamalardaki zaman kayıplarının ve geri dönüşlerin en aza indirileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractIt is clear that traditional Anatolian residence which has importance for society in historical, cultural and structural means, is worn and vanished through a long-time usage for different reasons. Many scientific researches showed that, traditional residences can not answer to the up-to-date needs and requests which arose from the changes in cultural and living styles, and it is impossible to protect and sustain living for these residences without adopting them for today. But these researches deal and bring solution to only one or a few dimensions of the subject and for the literature there can not be seen any study which takes the "Adopting Traditional Anatolian Residence For Today" as a system whole.During the thesis, a conceptual analyzing model, which takes the subject of adopting traditional Anatolian residence as a system and gives a complete assessment of effective components for ensuring it with discussions of relations between these components, is suggested. Also, with that suggestion of conceptual analyzing model, practices for protecting traditional Anatolian residence is thought to be most likely correct and the time loss with return passage would be minimized.
dc.format.extentX, 179 sayfa.
dc.identifier.citationPerker, Z.S. (2010). Geleneksel Anadolu konutunun güne uyarlanmasında yapısal bir model. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/1674
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.subjectGeleneksel konut
dc.subjectAnadolu
dc.subjectGüne uyarlama
dc.subjectSistem yaklaşımı
dc.subjectKoruma
dc.subjectTraditional residence
dc.subjectAnatolia
dc.subjectAdaptation
dc.subjectSystem approach
dc.subjectPreservation
dc.titleGeleneksel Anadolu konutunun güne uyarlanmasında yapısal bir model
dc.title.alternativeA structural model in adopting traditional Anatolian residence for today
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Mimarlık Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
259666.pdf
Size:
5.66 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: