Publication:
Distimik bozuklukta akıl teorisi işlev bozukluğu

dc.contributor.advisorSivrioğlu, Yusuf
dc.contributor.authorUslu, Meral Argun
dc.contributor.departmentTıp Fakültesi
dc.contributor.departmentRuh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-03T11:43:27Z
dc.date.available2020-02-03T11:43:27Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, distimik bozukluğu olan hastalarda sağlıklı kontrollere göre akıl teorisi yetilerinde bozukluk olup olmadığı ve akıl teorisi defisitinin depresyon belirtileri, bilişsel işlevler ve sosyal uyum ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya distimik bozukluğu olan 100 hasta ve 100 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Demografik veriler ve hasta öyküsü alınmış, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri, İma Testi, Gözler Testi, Sosyal Uyum ve Kendini Değerlendirme Ölçeği, Muhakeme Becerisi, Mantıksal Hafıza Alt Testi, Durumluluk Anksiyete Değerlendirme Ölçeği, Sürekli Anksiyete Değerlendirme Ölçeği ve Sayı Menzili testleri uygulanmıştır. Distimide akıl teorisi defisitinin cinsiyet, sosyal işlevsellik düzeyi ve anksiyete düzeyinden bağımsız biçimde var olduğu bulunmuştur. Akıl teorisi defisitinin distimik bozukluğu olan bireyi normallerden ayıran bir etmen olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak akıl teorisi defisitinin distiminin temel patolojisinde yer aldığı ve patolojinin varlığını diğer özelliklerinden bağımsız biçimde etkilediği düşünülmüştür.
dc.description.abstractThe aim of this study is to assess the Theory of Mind deficits in the patients with Dysthymic Disorder compared to healthy controls. Hundred patients with Major Depressive Disorder and 100 healthy controls were included in the study. Hamilton rating scale for depression, Hamilton rating scale for anxiety, Beck depression inventory, Beck anxiety inventory, Reading the Mind in the Eyes Test, The Hinting Task, Social Adaptation Self-evaluation Scale, Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised, Wechsler memory scale, State-trait anxiety inventor tests were used as assessment tools. The Theory of Mind deficit in dysthymia was found to be independent from gender, level of social functioning, severity of depression and anxiety. According to our findings, we may suggest that the Theory of Mind deficit may play a defining role in the pathophysiology of dysthymic disorder independent of sociodemographic characteristics of the patient and clinical characteristics of dysthymia.
dc.format.extentIII, 63 sayfa
dc.identifier.citationUslu, M. A. (2014). Distimik bozuklukta akıl teorisi işlev bozukluğu. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesi.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/7712
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDistimi
dc.subjectAkıl teorisi
dc.subjectSosyal biliş
dc.subjectİdari işlevler
dc.subjectDysthymia
dc.subjectTheory of mind
dc.subjectSocial cognition
dc.subjectExecutive functions
dc.titleDistimik bozuklukta akıl teorisi işlev bozukluğu
dc.title.alternativeTheory of mind deficit in dysthymic disorder
dc.typeSpecialityinMedicine
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
352967.pdf
Size:
4.78 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: