Yayın:

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Poliester (PET) lifleri tekstil endüstrisinde dünya genelinde en çok kullanılan sentetik liftir. Dünya genelinde çevresel ve ekolojik kaygıların artmasıyla sentetik liflerin geri dönüştürülmesi, biyobozunurluğunun sağlanması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Bu deneysel çalışmada poliester, geri dönüştürülmüş poliester (r-PET) ve biyobozunur poliester (bio-PET) içerikli kumaşların boyama ve fiziksel performansları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlarda r-PET ve bio-PET içerikli numunelerin en az PET içerikli kumaşlar kadar iyi boyandığı haslık ve mukavemet değerlerinde belirgin farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda r-PET ve bio-PET liflerinin PET liflerine alternatif olabileceği düşünülmektedir.
Polyester (PET) fibers are the most widely used synthetic fiber in the textile industry worldwide. With the increasing environmental and ecological concerns around the world, efforts are being made torecycle synthetic fibers and to ensure their biodegradability. In this experimental study, the dyeing and physical performances of polyester, recycled polyester (r-PET) and biodegradable polyester (bio-PET) fabrics were compared. In the results obtained, it was determined that the samples containing r-PET andbio-PET were dyed at least as well as the fabrics containing PET, and there were no significant differencesin fastness and strength values. In this context, it is thought that r-PET and bio-PET fibers can be alternatives to PET fibers.

Anahtar kelimeler

Poliester, Geri dönüştürülmüş poliester, Biyobozunur poliester, Boyama, Polyester, Recycled polyester, Biodegradable polyester, Dyeing

Alıntı

Eren, S. vd. (2023). "Pet, geri dönüşümlü PET (r-PET) ve biyobozunabilir PET (bio-PET) içerikli kumaşların mekanik ve yapısal özelliklerinin incelenmesi üzerine bir çalışma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 835-846.