Publication:

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Bu çalışmada, bir çok mühendislik alanında toplam kalite yönetimi kapsamında kullanılmakta olan Taguchi optimizasyon metodu, deney tasarımı ve ANOVA’nın imalat mühendisliği alanında kullanımı üzerinde durulmuştur. İmalat süreçlerinde (tornalama, frezeleme, delme vb.) kullanılan kesme hızı (𝑉𝐶), ilerleme değeri (f), kesme derinliği (a), kesici takım uç açıları ve diğer birçok faktör imalat aşamasında doğru saptanması gereken önemli faktörlerdir. Bu sebepten dolayı, deneysel tasarım süreçleri kullanılarak en az deney sayısı ile sonuçlar elde edilmesi ve bu sonuçların doğrulama deneyleri ile kıyaslanmasının ardından optimum faktör seviyelerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Hem sanayi kuruluşlarındaki Ar-Ge birimlerine hem de yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik çalışmalarına bir rehber niteliğinde olması amacıyla, imalat mühendisliği alanında Taguchi optimizasyon metodu ile yapılan çalışmalar incelenmiş, imalat alanında kullanım örnekleri ile ele alınarak Minitab 18 paket programı aracılığıyla sade bir şekilde açıklanmıştır. Sonuç olarak, yeni araştırmacılar için Taguchi optimizasyon metodunu, deney tasarımını ve ANOVA’yı en efektif şekilde nasıl kullanabilecekleri hakkında rehber niteliğinde örnek bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
In this study, the Taguchi optimization method, which is used within the scope of total quality management in many engineering fields, experimental design and the use of ANOVA in the field of manufacturing engineering are emphasized. Cutting speed (Vc), feed rate (f), depth of cuth (a), cutting tooltip angles and many other factors used in manufacturing processes (turning, milling, drilling, etc.) areimportant factors that must be determined correctly during the manufacturing phase. For this reason, it isaimed to obtain results with the least number of experiments by using experimental design processes andto determine the optimum factor levels after comparing these results with validation experiments. In orderto be a guide for both the R&D units and the academic studies of postgraduate students, the studies carriedout with the Taguchi optimization method in the field of manufacturing engineering have been examinedand explained in a simple way through the Minitab 18 package program by dealing with examples of usein the field of manufacturing. As a result, a sample study was conducted as a guide for new researchers on how to use the Taguchi optimization method, experimental design and ANOVA in the most effective way.

Taguchi metodu, Deney tasarımı, İmalatta optimizasyon, Minitab 18, Taguchi method, Experiment design, Optimization in manufacturing

Aydın, E. (2023). "Taguchi optimizasyon metodunun imalat mühendisliği alanında kullanımı: Minitab örneği ". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 28(3), 1049-1068.

Metrikler

Search on Google Scholar