Publication:
Uluabat Gölü'nde (Bursa) bazı bakteriyolojik kirlilik parametrelerinin araştırılması

dc.contributor.advisorErgül, C. Cem
dc.contributor.authorDülger, Başaran
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-03T05:35:26Z
dc.date.available2020-02-03T05:35:26Z
dc.date.issued2002-04-15
dc.description.abstractBu çalışmada, özellikle evsel ve endüstriyel kaynaklı kirleticileri taşıyan Uluabat (Apolyont, Ulubat) Gölü Kasım 2000 - Ekim 2001 tarihleri arasında her ay periyodik olarak incelenmiştir. Belirli istasyonlardan alınan örneklerde kirliliği belirten bazı parametreler ölçülmüştür. Bu parametreler; biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOI5), çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, fekal ve toplam koliform'dur. Bu parametrelerin standartlarla uygunluğu karşılaştırılmış ve sonuçta bunların büyük çoğunluğu standartların üstünde olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, bu gölde sülfat redükleyici bakteriler, denitrifikasyon ve amonifikasyon yapan bakteriler çoklu tüp fermentasyon tekniği ile en muhtemel sayıları saptanmıştır. Bu bakterilerin sayısı Uluabat Gölü'nün kirliliğinde ne tür maddelerin bulunduğunu ve bu kirliliğin boyutlarını bize göstermektedir. Bunlara ilaveten, Uluabat Gölü'nde nitrifikasyonu sağlayan bazı nitrit ve nitrat bakterileri ile Thiobacillus grubu sülfür oksitleyici bakteri türleri izole edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, Uluabat Lake (Apolyont, Ulubat) containing especially the pollutants with industrial and domectic sources has been studied. Uluabat Lake was particularly studied periodically for every month between November 2000 - October 2001. Various parameters indicating pollution has been measured in the sample taking from definite stations. These parameters mentioned above were biochemical oxygen demand (BOD5), dissolved oxygen, temperature, fecal and total coliform. The above parameters were compared with the standarts and most of them have been found higher than standards. In addition to above work in the lake, most probable number of sulphate reducing, denitrificating and ammonifying bacteria by using the multiple tupe fermentation technique were determined. The number of these bacteria show what kind of pollutants are found and level of pollution of Uluabat Lake. On the other hand, some nitrite and nitrate bacteria and the group of ThiobacHlus which oxidize sulphur were also isolated in Uluabat Lake.
dc.format.extentIX, 139 sayfa
dc.identifier.citationDülger, B. (2002). Uluabat Gölü'nde (Bursa) bazı bakteriyolojik kirlilik parametrelerinin araştırılması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/7596
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSu kirliliği
dc.subjectFekal koliform
dc.subjectToplam koliform
dc.subjectNitrifikasyon
dc.subjectThiobacillus sp.,
dc.subjectUluabat Gölü
dc.subjectFreshwater pollution
dc.subjectFaecal coliform
dc.subjectTotal coliform
dc.subjectNitrifıcation
dc.subjectUluabat Lake
dc.titleUluabat Gölü'nde (Bursa) bazı bakteriyolojik kirlilik parametrelerinin araştırılması
dc.title.alternativeStudies on some bacteriological pollution parameters on Uluabat Lake (Bursa)
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Biyoloji Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
128496.pdf
Size:
6.23 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: